Warning: mysqli_connect(): (28000/1045): Access denied for user 'comsgmge_admin'@'localhost' (using password: YES) in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/connect.php on line 4
Failed to connect to MySQL: Access denied for user 'comsgmge_admin'@'localhost' (using password: YES) Over Voedzaam Vegan | Recepten en Gezond Veganistisch Lifestyle Blog
Over Voedzaamvegan.nl

Waarom Voedzaam Vegan en 5 redenen om veganistisch te eten

VoedzaamVegan.nl is een verzameling van gezonde, verantwoorde maar vooral lekkere veganistische recepten. Wij eten zelf nu een aantal jaar 100% plantaardig en krijgen dagelijks dezelfde vragen van mensen om ons heen. Dit inspireerde ons deze website op te zetten en deze vragen hieronder kort te behandelen. Heb je op- of aanmerkingen hierover of over onze recepten, laat het ons weten!
Een aantal van onze recepten is vertaald en kunnen soms rare woorden of zinnen hebben. Laat dit ons a.u.b. weten, dan passen we dit zo snel mogelijk aan!
Frank Schneider

Vooroordelen over veganistisch eten

Er bestaan veel fabels en angsten over veganistisch eten; het zou bijvoorbeeld ongezond, moeilijk, niet lekker, onnatuurlijk en sociaal lastig zijn. Allemaal onjuiste of gemakkelijk op te lossen zaken. Om een objectief en onderbouwd beeld te geven van hoe je een fijn, gezond en gezellig veganistisch leven kunt leiden en heerlijk kunt eten, zijn wij in 2018 VoedzaamVegan.nl begonnen. Veel van de angst punten die worden gevoed door angst voor verandering, luiheid, en de lobby van de agriculturele sector. Om hier een positief, objectief tegengeluid tegen te bieden zijn wij VoedzaamVegan.nl begonnen.

"Veganistisch eten is ongezond"

De agriculturele sector -niet alleen in Nederland- heeft veel invloed op de overheid. De overheid geeft tips over 'gezond eten' aan de burgers en houdt hierbij rekening met de economische belangen van de agriculturele sector. Boeren houden koeien en willen hun melk en vlees verkopen, niet zo handig als deze dierlijke producten niet meer in 'de schijf van 5' zouden staan.
Het feit dat rood vlees bewezen kankerverwekkend is en volgens de World Health Organisation hetzelfde ingeschaald moet worden als het roken sigaretten hindert de overheid niet dit alsnog aan te bevelen. Ook andere dierlijke producten zoals moedermelk van een rund, al dan niet verwerkt tot kaas, kippeneieren en dode vissen zijn niet bewezen gezond voor een mens om te eten. Zeker in ons huidige milieu met antibiotica in de doorgefokte kippen en kwik en plastic in de gekweekte vissen, zijn er extra redenen om aan te nemen dat dierlijke producten beter vermeden kunnen worden.
Wanneer mensen en organisaties die dit aan de kaart proberen te stellen vervolgens worden tegengewerkt door lobbies en propagandacampagnes ("melk; de witte motor [voor kalfjes]" en "kip; het meest veelzijdige stukje [dood wezen]") en 'wetenschappelijke' onderzoeken worden gefinancierd door de zelfde organisaties die de producten verkopen (wc-eend adviseert wc-eend), wordt het gemakkelijk te denken dat dierenleedvrij leven een extremistische, ongezonde hobby is voor mensen die persé zich ergens tegen af willen zetten.
Zo heb je misschien wel eens vernomen dat in plantaardig voedsel te weinig proteïnes (eiwitten) en te weinig vitamine B12 zitten. Maar wanneer je de bronnen van deze claims natrekt blijkt dit overgesimplificeerd of compleet onjuist. Haal je vitamine B12 uit biologische champignons, peterselie, frambozen en zeewier, of als je echt wilt, veganistische suplementen en haal je eiwitten uit peulvruchten, noten, zaden en groenten in het algemeen. Gorillas zijn ook veganistisch, en die krijgen het toch prima voor elkaar flinke spieren op te bouwen zonder dierlijke proteïnes.

Veganistisch eten is gezond

Als je overstapt van een typisch Westers voedingspatroon naar een veganistisch voedingspatroon is het onvermijdelijk dat je meer van andere voedingssoorten zal eten. Wanneer je vervolgens eerlijke, onbewerkte producten eet zal je dagelijks een hogere inname hebben van bepaalde gunstige voedingsstoffen. Een aantal onderzoeken heeft bijvoorbeeld aangetoond dat veganistische voedingspatronen meer vezels, antioxidanten en gunstige plantenstoffen bevatten. Ook bevatten ze meer kalium, magnesium, foliumzuur en vitamine A, C en E (1, 2, 3, 4). Natuurlijk zijn niet alle veganistische voedingspatronen hetzelfde. Een slecht gepland veganistisch voedingspatroon kan leiden tot te weinig essentiële vetzuren, vitamine B12, ijzer, calcium, jodium of zink. Daarom is het belangrijk om weg te blijven van veganistische fastfood met weinig voedingstoffen. Zorg daarom voor een goede basis met nutriëntrijke, pure plantaardige voeding zoals de ingrediënten in onze recepten.
Naast het feit dat je per definitie meer groenten eet wanneer je veganistisch eet, met alle voordelen van dien (goed voor je hart, je hersenen, bloedsuiker, nierfunctie en beschermend tegen talloze ziektes) is het níet eten van dierlijke producten óók nog eens erg gezond. Het risico op ziekenhuisopname of overlijden aan hart- en vaatziekten is 32 procent lager bij vegetariërs dan bij mensen die vlees eten. De gemiddelde cholesterolwaarde van een veganist is ongeveer 133, de gemiddelde vegetarische cholesterolwaarde van een vegetariër is 161 en de gemiddelde cholesterolwaarde van een vleeseter is 210. Studies hebben aangetoond dat veganisten minder vaak depressie en angst hebben dan vleeseters, en meer kans hebben optimistisch over de toekomst te zijn. [bron]


Warning: mysqli_query() expects parameter 1 to be mysqli, boolean given in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/over.php on line 77

Warning: mysqli_error() expects parameter 1 to be mysqli, boolean given in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/over.php on line 77