Vullend Pompoengerecht
Voor voor 2 personen
Met veel Magnesium, veel Calcium, weinig Zout en weinig Totaal vet
pompoen heeft een unieke smaak die zoet, nootachtig en peperig is. In dit gerecht wordt de pompoen wordt geserveerd met een fruit- en notencompote die de smaak van de pompoen versterkt. Geweldig voor een vakantiediner!
Ingrediënten
- 1 grote pompoen
- 1/4 kop gedroogde, abrikozen, gedrenkt in net genoeg water om ze bijna te bedekken tot ze zacht zijn, dan in blokjes gesneden
- 1 1/2 kopjes ananas, gesneden
- 2 eetlepels rozijnen
- 2 eetlepels gehakte walnoten
- kaneel
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd pompoen doormidden, verwijder de zaden en bak gedurende 45 minuten in 1/2 cm water. Meng intussen de abrikozen en de weekvloeistof, ananas, rozijnen en walnoten. Nadat de pompoen gaar is, schep je het fruit / notenmengsel in het midden van de pompoen. Plaats in de pan en dek losjes af met aluminiumfolie. Bak nog eens 30 minuten. Bestrooi met kaneel en zet het dan nog eens 5 minuten in de oven.
Voedingswaarde per persoon
- Calorieën 237
- Eiwit 4 g
- Koolhydraten 56 g
- Totaal vet 3,1 g
- Verzadigd vet 0,3 g
- Cholesterol 0 mg
- Zout 11 mg
- Vezels 5,7 g
- Beta-caroteen 866 μg
- Vitamine C 45 mg
- Calcium 118 mg
- IJzer 2,6 mg
- Foliumzuur 43 μg
- Magnesium 99 mg
- Zink 0,6 mg
- Selenium 1.7 μg
Over de ingrediënten van de Vullend Pompoengerecht
Rozijnen

Er zitten veel goede vitamines in rozijnen zoals vitamine B. Ook bevatten ze polyfenolen, wat plantaardige componenten zijn. Beide zijn goed voor onze hart en bloedvaten. Er zit ook kalium en borium in rozijnen, deze laatste is een mineraal dat de botten verstevigd.
Kaneel

Kaneel wordt al eeuwenlang gebruikt in de geneeskunde. Denk bijvoorbeeld aan de bestrijding van verkoudheid, diarree, misselijkheid, winderigheid, menstruatiepijnen en zelfs tegen koude voeten. Jazeker, ook tegen koude voeten, want kaneel verwarmt je lichaam! Kaneel is eigenlijk een algemeen toepasbaar medicijn wat je heel erg breed in kunt zetten. Je krijgt eenvoudigweg meer energie nadat je kaneel hebt gegeten.
Abrikozen

Abrikozen zijn familie van perziken en pruimen. De smaken komen dan ook redelijk overeen. Dit fruit, dat door de Grieken vroeger de gouden eieren van de zon werd genoemd, is rijk aan vitamine A, vitamine C, kalium, luteïne en zeaxanthine.
Ananas

Ananas beschermt tegen verkoudheid: De voedingsstoffen vitamine C en bromelaïne zijn beide te vinden in ananas. Deze stoffen bestrijden microben in je lichaam en helpen je om verkoudheid te voorkomen . Het herbetert het immuunsysteem: Een ananas bevat vezels die hongergevoel tegengaan en de darmen in topconditie houden.
Pompoen

Pompoen is rijk aan vitaminen A, C, E, B6, B11 (foliumzuur) en mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, ijzer en fosfor. Een zeer hoog gehalte aan vitamine A en aan antioxidanten (vitaminen C en E) zorgt voor een sterk immuunsysteem en verkleint de kans op welvaartziekten.
Walnoten

In vergelijking met andere noten hebben walnoten de meeste antioxidanten. Deze kunnen cellen in het menselijk lichaam beschermen tegen vrije radicalen. In walnoten zitten veel vetten, maar dat zijn vooral gezonde onverzadigde vetten. Deze helpen het cholesterolniveau in het bloed te verlagen en verminderen daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Heb je regelmatig last van obstipatie? Walnoten kunnen daar bij helpen. Door de vezelrijke walnoot dagelijks aan je dieet toe te voegen, zal je stoelgang verbeteren. Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat dagelijks een handje walnoten eten ook helpt tegen stress en een hoge bloeddruk. Proefpersonen die een dieet volgden met walnoten op het menu bleken beter op stress te reageren.