Szechuan Pasta Met Broccoli
Voor voor 6 personen
Met veel Vitamine C, veel Calcium, weinig Totaal vet en weinig Zout
Voor een snel en gemakkelijk diner combineer je Bonenpasta met licht gestoomde broccoli, rode paprika en een smakelijke saus van sesamgember. Serveer het warm of koud, het is hoe dan ook geweldig.
Ingrediënten
- 220 gram Bonenpasta, gekookt volgens de aanwijzingen van de verpakking, gespoeld onder koud water en afgegoten
- 2 pond verse of bevroren broccoliroosjes, gestoomd
- 1 grote rode paprika, of 2 geroosterde rode paprika's, in reepjes gesneden
- 6 lente-uitjes, in dunne plakjes gesneden
- zwarte (of bruine) sesamzaadjes voor garnering
- Voor de saus:
- 1/4 kopje ongebrande (bruine) sesamzaadjes, licht geroosterd in deo pan
- 1 kopje ongezoete amandel- of sojamelk
- 6 Medjool of 12 vaste dadels, ontpit
- 1/2 eetlepel gehakte gember
- 2-3 teentjes knoflook, gepeld
- 1/4 theelepel rode pepervlokken of naar smaak
- 3 eetlepels rijstazijn
Instructies
In een krachtige blender pureer je alle sausingrediënten tot een gladde massa. In een grote kom besprenkel de noedels, broccoli, rode peper en lente-uitjes met de sesamsaus tot ze grondig zijn gecoat. Serveer onmiddellijk of zet in de koelkast tot u klaar bent voor gebruik. Om te serveren, deel je het over 6 borden en garneer je met de sesamzaadjes
Voedingswaarde per persoon
- Calorieën 285
- Eiwit 17 g
- Koolhydraten 47 g
- Suikers 10 g
- Totaal vet 5 g
- Verzadigd vet 0.6 g
- Cholesterol 0 mg
- Zout 71 mg
- Vezels 13,1 g
- Beta-caroteen 1097 μg
- Vitamine C 173 mg
- Calcium 313 mg
- IJzer 6,3 mg
- Foliumzuur 143 μg
- Magnesium 71 mg
- Kalium 719 mg
- Zink 3,1 mg
- Selenium 6.4 μg
Over de ingrediënten van de Szechuan Pasta Met Broccoli
Paprika

Paprika is een groente en is daarom goed voor je gezondheid. Net als andere groentesoorten bevat paprika veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Rode paprika bevat 2 maal zoveel vitamine C als groene paprika. Ook is de rode wat zoeter.
Broccoli

Het mag duidelijk zijn dat broccoli echt heel goed is voor je gezondheid. Sulforafaan is hierbij de belangrijkste stof, maar er zit zoveel meer goeds in broccoli: vitamine A, C, E en K; mineralen zoals calcium en fosfor; oplosbare vezels en waarschijnlijk een hele hoop voedingsstoffen die nog ontdekt moeten worden. Een natuurlijke superfood dus die best wekelijks op tafel mag staan.
Ui

In uien zitten relatief erg veel polyfenolen, meer dan in tomaten, wortels, paprika en ook meer dan in zijn directe familieleden uit de allium-categorie zoals prei en knoflook. Er zijn slechts zes groenten die meer polyfenolen bevatten. Twee daarvan zijn net als ui een allium: sjalotten en selderij. De andere vier zijn: spruitjes, peterselie, artisjokharten en broccoli. Uien bevatten zeer veel van het polyfenol quercetine.
Sesamzaadjes

Er zit oliezuur in sesamzaad. Dat werkt bloeddrukverlagend. Het helpt ook meer om de goede cholesterol in het lichaam sterker te maken en de slechte cholesterol te elimineren. De onverzadigde vetzuren waartoe oliezuur behoort helpen hart- en vaatziekten te voorkomen. Verder bevat sesamzaad veel van het essentiële aminozuur tryptofaan. Dit is een stof die onder meer kankerbestrijdende eigenschappen heeft, is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast werken de antioxidanten van sesamzaad ook tegen kanker. 100 Gram sesamzaad bevat meer tryptofaan dan de dagelijkse behoefte van het lichaam.
Bonen

Peulvruchten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Peulvruchten zijn verder rijk aan koolhydraten, eiwitten, B- vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium, molybdeen en fosfor. Peulvruchten bevatten veel vezels.
Bonenpasta

Bonenpasta zoals linzenpasta of kikkererwtenpasta is sowieso een goede oplossing voor mensen die glutenvrij moeten (of willen) eten. Daarnaast zul je van deze pasta waarschijnlijk langer een vol gevoel houden, doordat het meer eiwit, meer vezels en iets minder koolhydraten bevat. Dit is natuurlijk best interessant voor mensen die op hun gewicht willen letten of willen afvallen. Het is dan normale pasta (van tarwe), gezien de hogere hoeveelheid vezels. Het bevat meer eiwit. Dit kan voor mensen die willen afvallen een voordeel zijn.