Spruitjesblaadjes Met Sjalotten En Gedroogde Krenten

SPRUITJESBLAADJES MET SJALOTTEN EN GEDROOGDE KRENTEN

Spruitjesblaadjes Met Sjalotten En Gedroogde Krenten

Spruitjesblaadjes Met Sjalotten En Gedroogde Krenten

Voor voor 4 personen
Met veel Vitamine C, veel Vezels, weinig Zout en weinig Totaal vet

Dit elegante, restaurant-waardige gerecht combineert smakelijke, licht gestoomde spruitjes met geroosterde sjalotten en pompoen. Spruitjes behoren tot de voedselrijke familie van kruisbloemige groenten die ook boerenkool, bloemkool en broccoli omvat.

Ingrediënten

 • 1/2 kop sjalotten, in twee gesneden
 • 2 kopjes spruitjes
 • 1/2 kop pompoen, in blokjes gesneden
 • 1/2 theelepel verse tijm, fijngehakt
 • 1/2 biologische citroen schil
 • 1 eetlepel azijn of balsamico azijn
 • 2 eetlepels gedroogde krenten
 • 2 eetlepels hennepzaadjes


Instructies

Wikkel de sjalotten en 2 eetlepels water in aluminiumfolie en bak in de oven gedurende 50 minuten op 180 graden In een grote pan, stoom de spruitjes en pompoen in 1/4 kopje water gedurende 5 minuten. Voeg de geroosterde sjalotten, tijm, spruitjes, citroenschil, azijn en krenten toe. Stoom nog 3 minuten. Bestrooi met hennepzaadjes om te garneren.

Voedingswaarde per persoon


  Notice: unserialize(): Error at offset 31 of 479 bytes in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 108

  Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 109

 • Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 109

Over de ingrediënten van de Spruitjesblaadjes Met Sjalotten En Gedroogde Krenten

Citroen

Uit onderzoek blijkt dat citroensap ook de bacteriën vernietigt van malaria, cholera, difterie, tyfus en andere dodelijke ziektes. De vitamine C in citroenen neutraliseert vrije radicalen. Dit zijn schadelijke deeltjes die veroudering en ziekte veroorzaken. Citroenschil bevat tangeretine dat helpt tegen hersenkwalen zoals de ziekte van Parkinson. Citroen bevat ook rutine. Rutine werkt heilzaam bij oogkwalen, zoals aandoeningen van het netvlies door suikerziekte. Bovendien werkt citroen (net als andere citrusvruchten, overigens) ontstekingsremmend.

Pompoen

Pompoen is rijk aan vitaminen A, C, E, B6, B11 (foliumzuur) en mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, ijzer en fosfor. Een zeer hoog gehalte aan vitamine A en aan antioxidanten (vitaminen C en E) zorgt voor een sterk immuunsysteem en verkleint de kans op welvaartziekten.

Tijm

Tijm is door de antieke Grieken en Romeinen gebruikt als geneeskruid tegen longziekten, reumatiek, verlamming, maagkramp, gezwellen, hoofdpijn, koliek en zenuwzwakten. Opvallend genoeg werd het altijd voorgeschreven bij hersenziekten. Recent heeft men het positieve effect op de hersenen wetenschappelijk kunnen aantonen. In de Materia medica van Steinmetz staat dat wilde tijm een speciale genezende werking heeft op de mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen. Verder is het bloedzuiverend, maagversterkend en griepbestrijdend. Het werkt ook tegen angina pectoris, een drukkend, pijnlijk gevoel in de borst rond de hartstreek. In dit verband is het interessant om erop te wijzen dat de thymusklier zich achter het hart bevindt. De thymus is vernoemd naar het tijmplantje. Tijm activeert de thymus.

Ui

In uien zitten relatief erg veel polyfenolen, meer dan in tomaten, wortels, paprika en ook meer dan in zijn directe familieleden uit de allium-categorie zoals prei en knoflook. Er zijn slechts zes groenten die meer polyfenolen bevatten. Twee daarvan zijn net als ui een allium: sjalotten en selderij. De andere vier zijn: spruitjes, peterselie, artisjokharten en broccoli. Uien bevatten zeer veel van het polyfenol quercetine.

Spruitjes

Vrijwel alle koolsoorten zijn rijk aan vitamines en mineralen. De soort en hoeveelheid vitamines en mineralen wisselt per koolsoort. Zo bevat rode kool veel vitamine A, B en vooral C, maar ook ijzer en calcium. En is boerenkool rijk aan vitamine A, B2, B6, C, foliumzuur en calcium. In savooiekool zit veel kalium, beta-caroteen en foliumzuur. Allemaal stoffen die je elke dag nodig hebt en die de kans dat je ziek wordt helpen verkleinen.

Sjalotten

Sjalotjes bevatten meer mineralen en vitaminen dan gewone uien. Vitamine A, een antioxidant dat goed is voor de ogen, zit het meest in sjalotten. Deze ondergronds groeiende groente bevat per 110 gram 35% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)aan vitamine A. Pirydoxine of vitamine B6 zit ook veel in de sjalot; 27% van de ADH. Overige vitaminen die het sjalotje rijk is zijn: vitamine C (13% ADH), foliumzuur of B11 (9%ADH), pantotheenzuur of B5 (6% ADH) en thiamine of B1 (5% ADH).

Andere gezonde recepten met veel vitamine c

Tofu Spinazie Gehaktballen
Tofu Spinazie Gehaktballen
Romige Knoflook Gort
Romige Knoflook Gort
Broccoli Met Geroosterde Knoflooksaus
Broccoli Met Geroosterde Knoflooksaus

Zoek een recept

Meer dan 400 supermarktvriendelijke, lekkere, gemakkelijke en gezonde veganistische recepten.

Over mij

Frank Schneider

Is veganistisch eten gezond? Is veganisme gezond? Krijg je als veganist voldoende voedingstoffen binnen? Er is veel onduidelijkheid over vegan eten. Planten zijn een bron van vegan Proteïne (eiwitten), Vegan vitamine B12, Veganistisch ijzer en ga zo maar door; alles zit in plantaardig eten. De voedingswaardes in onze veganistische recepten zijn gespecificeerd zodat je zelf kunt zien hoe voedzaam en gezond de gerechten zijn. Of je nu wilt afvallen, gezonder wilt leven, beter voor het milieu wilt leven, dierenleed wilt verminderen of gewoon wilt experimenteren. Onze veganistische recepten helpen je erbij.

Populaire Recepten en Posts
Chipotle Bonen En Greens
Chipotle Bonen En Greens

Zaterdag 24-02-2024

Broccoli En Shiitake Paddestoelen Met Thaise Pindasaus
Broccoli En Shiitake Paddestoelen Met Thaise Pindasaus

Vrijdag 23-02-2024

Chef-kok Frank's Artisjok Linzen Brood Met Pruimketchup
Chef-kok Frank's Artisjok Linzen Brood Met Pruimketchup

Dinsdag 20-02-2024

Groene Groenten En Bonen
Groene Groenten En Bonen

Zaterdag 17-02-2024

Balsamico Portobello En Aubergines
Balsamico Portobello En Aubergines

Vrijdag 16-02-2024

Kookboek E-book

444 Exlusieve Voedzame Vegan Recepten.

Koop nu