Snijbiet En Zoete Aardappelgratin

SNIJBIET EN ZOETE AARDAPPELGRATIN

Snijbiet En Zoete Aardappelgratin

Snijbiet En Zoete Aardappelgratin

Voor voor 6 personen
Met veel Beta-caroteen, veel Magnesium, weinig Verzadigd vet en weinig Suikers

Een stevige en smaakvolle gratin hits the spot op een koude winternacht. Combineer het met een eenvoudige salade en je hebt een comfortabel diner dat elegant en lekker is.

Ingrediënten

  • 1/2 kop gehakte rode paprika
  • 1 kleine sjalot, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 8 kopjes snijbiet, stelen verwijderd, grof gesneden
  • 250 gram tempeh, verkruimeld
  • 1 pak zijden tofu
  • 1/4 theelepel gemalen rode peper
  • 1/2 theelepel koriander
  • 1 eetlepel verse peterselie
  • 1 eetlepel verse tijm
  • 4 middelgrote (ongeveer 1 1/4 pond) zoete aardappelen, geschild, en gesneden
  • 2 kopjes ongezoete hennep, soja of amandelmelk
  • 1/8 theelepel nootmuskaat
  • 1/8 theelepel zwarte peper
  • 2 eetlepels vegan mozzarella, optioneel


Instructies

Verwarm de oven voor op 210 graden. Wrijf een ovenschaal in met een kleine hoeveelheid olijfolie. Verwarm 1/8 kop water in een grote pan en sauteer rode peper, sjalot en knoflook tot ze zacht zijn, ongeveer 3 minuten. Voeg de snijbiet toe en bak tot hij geslonken is, ongeveer 1 minuut. Combineer tempeh, tofu, geplette rode peper, koriander, peterselie en tijm. Leg een derde van de gesneden zoete aardappelen op de bodem van de ovenschaal. Plaats een helft van het tempehemengsel en een helft van het snijbiet mengsel er bovenop. Schik nog een derde van de zoete aardappelschijfjes en het resterende tempehemengsel en de snijbiet erover, gevolgd door de resterende zoete aardappelen. Combineer plantaardige melk, nootmuskaat en zwarte peper. Giet het over her gerecht. Bedek met folie en bak gedurende 35 minuten. Verwijder folie, bedek indien gewenst met vegan kaas en bak nog eens 15 minuten.

Voedingswaarde per persoon

  • Calorieën 323
  • Eiwit 20 g
  • Koolhydraten 42 g
  • Suikers 8 g
  • Totaal vet 9,8 g
  • Verzadigd vet 1,9 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Zout 258 mg
  • Vezels 6,7 g
  • Beta-caroteen 15059 μg
  • Vitamine C 52 mg
  • Calcium 161 mg
  • IJzer 5 mg
  • Foliumzuur 73 μg
  • Magnesium 184 mg
  • Kalium 1107 mg
  • Zink 1.7 mg
  • Selenium 1.7 μg

Over de ingrediënten van de Snijbiet En Zoete Aardappelgratin

Knoflook

Aan knoflook worden allerlei gezonde eigenschappen toegedicht. Zo zou het je immuunsysteem versterken en luchtweginfecties bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat de groente een antibacteriële werking heeft en beschermt tegen kanker. Knoflook lijkt de afzetting van plaque op de vaatwanden te verminderen, maar vermindert daarnaast ook de bloedstolling. Voor het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte toont wetenschappelijk onderzoek lichte aanwijzingen.

Paprika

Paprika is een groente en is daarom goed voor je gezondheid. Net als andere groentesoorten bevat paprika veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Rode paprika bevat 2 maal zoveel vitamine C als groene paprika. Ook is de rode wat zoeter.

Snijbiet

Snijbieten werden zowel door de antieke Grieken als de antieke Romeinen gebruikt als medicijn. Hippokrates, de grondlegger van de moderne geneeskunde beval snijbiet aan om wonden mee te verbinden. In de antieke Romeinse tijd stond snijbiet bekend als afrodisiac en laxeermiddel. In de Middeleeuwen was deze grootbladige groente bekend als medicijn voor ziekten die te maken hadden met het bloed en de spijsvertering. Een ander middel waarvoor snijbiet werd geadviseerd is het tegengaan van de ademlucht na het eten van knoflook.

Ui

In uien zitten relatief erg veel polyfenolen, meer dan in tomaten, wortels, paprika en ook meer dan in zijn directe familieleden uit de allium-categorie zoals prei en knoflook. Er zijn slechts zes groenten die meer polyfenolen bevatten. Twee daarvan zijn net als ui een allium: sjalotten en selderij. De andere vier zijn: spruitjes, peterselie, artisjokharten en broccoli. Uien bevatten zeer veel van het polyfenol quercetine.

Tofu

Op het gebied van vitaminen zitten er wel een aantal in tofu, maar deze zijn niet in dergelijke hoeveelheden dat ze een grote bijdrage hebben aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. In 100 gram tofu zit 5% van de ADH van vitamine B9. Vitamine B1, B2 en B6 zijn allen goed voor 4%. Voor mineralen ligt het wat beter voor tofu. Zo zit er 20% van het ADH aan calcium in. Voor magnesium is dit 31%, gevolgd door selenium met 14% en fosfor met 12%. Als laatste zit er voor 11% van de ADH aan koper in.

Tempeh

Tempeh is een uitstekende vleesvervanger, veel beter dan tofu of tahoe. Er is een groot onderscheid tussen tahoe en tempeh als het gaat om de smaak en voedingswaarde.Tempeh bevat veel proteïne die uitstekend geschikt is voor diabetici. Zowel de proteïne als de vezels uit tempeh stabiliseren de bloedsuikerniveaus. Wanneer je als diabeticus veel tempeh en peulvruchten eet dan moet vrijwel altijd het medicijngebruik van de diabeticus worden aangepast in positieve zin. Omdat suikerpatiënten een grotere kans hebben op atherosclerose en andere hart- en vaatziekten kan tempeh samen met peulvruchten worden gegeten om de kans op deze vervelende ziekten aanmerkelijk te verlagen.

Andere gezonde recepten met veel beta-caroteen

Broccoli Met Geroosterde Knoflooksaus
Broccoli Met Geroosterde Knoflooksaus
Kokosgemberkool Met Sesam-korst Tempeh
Kokosgemberkool Met Sesam-korst Tempeh
Gebakken Tofu Met Champignonsaus
Gebakken Tofu Met Champignonsaus

Zoek een recept

Meer dan 400 supermarktvriendelijke, lekkere, gemakkelijke en gezonde veganistische recepten.

Over mij

Frank Schneider

Is veganistisch eten gezond? Is veganisme gezond? Krijg je als veganist voldoende voedingstoffen binnen? Er is veel onduidelijkheid over vegan eten. Planten zijn een bron van vegan Proteïne (eiwitten), Vegan vitamine B12, Veganistisch ijzer en ga zo maar door; alles zit in plantaardig eten. De voedingswaardes in onze veganistische recepten zijn gespecificeerd zodat je zelf kunt zien hoe voedzaam en gezond de gerechten zijn. Of je nu wilt afvallen, gezonder wilt leven, beter voor het milieu wilt leven, dierenleed wilt verminderen of gewoon wilt experimenteren. Onze veganistische recepten helpen je erbij.

Populaire Recepten en Posts
Kokosgemberkool Met Sesam-korst Tempeh
Kokosgemberkool Met Sesam-korst Tempeh

Woensdag 28-10-2020

Gebakken Kerstomaatjes
Gebakken Kerstomaatjes

Dinsdag 27-10-2020

Bonenpasta Met Langzaam Geroosterde Tomaten, Aubergine En Pistache Muntsalsa
Bonenpasta Met Langzaam Geroosterde Tomaten, Aubergine En Pistache Muntsalsa

Zondag 25-10-2020

Gebakken Bloemkoolpasteitjes
Gebakken Bloemkoolpasteitjes

Vrijdag 23-10-2020

Aziatische Groenten Wokgerecht
Aziatische Groenten Wokgerecht

Woensdag 21-10-2020

Kookboek E-book

444 Exlusieve Voedzame Vegan Recepten.

Koop nu