Pompoen Met Pompoenpesto
Voor voor 4 personen
Met veel Beta-caroteen, veel Magnesium, weinig Zout en weinig Totaal vet
Pompoenpitten zijn een goede bron van omega-3-vetten en zijn rijk aan zink, Calcium en IJzer. Hun smaak en knapperigheid complimenteren de geroosterde pompoen.
Ingrediënten
- 1 middelgrote pompoen, gepeld, ontpit en in blokjes van 1/2 cm gesneden
- 1/2 kopje rauwe pompoenpitten, geroosterd *
- Koriander 1/4 kop
- 1 1/2 theelepels vers citroensap
- 1 theelepel gehakte knoflook
- 1/4 kop soja, hennep- of amandelmelk
- 1/4 theelepel zwarte peper
Instructies
Verwarm de oven voor op 220 graden. Met keukenrol, verspreid een kleine hoeveelheid olijfolie in de bakvorm. Spreid pompoen in een enkele laag en bak ze, af en toe draaien, tot ze goudbruin zijn op de randen, ongeveer 30 minuten. Mix geroosterde, gekoelde zaden in een keukenmachine met koriander, citroensap, knoflook, koriander, sojamelk en zwarte peper tot een grove pasta. besprenkel pompoen met pesto. Serveer onmiddellijk. * Rooster pompoenpitten in een grote, zware koekenpan op matig hoog vuur, regelmatig roeren, tot de zaden gepoft zijn en beginnen te kleuren, 2 tot 4 minuten. Breng over naar een grote plaat en koel af.
Voedingswaarde per persoon
Notice: unserialize(): Error at offset 32 of 484 bytes in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 108
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 109
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 109
Over de ingrediënten van de Pompoen Met Pompoenpesto
Pompoen
Pompoen is rijk aan vitaminen A, C, E, B6, B11 (foliumzuur) en mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, ijzer en fosfor. Een zeer hoog gehalte aan vitamine A en aan antioxidanten (vitaminen C en E) zorgt voor een sterk immuunsysteem en verkleint de kans op welvaartziekten.
Knoflook
Aan knoflook worden allerlei gezonde eigenschappen toegedicht. Zo zou het je immuunsysteem versterken en luchtweginfecties bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat de groente een antibacteriële werking heeft en beschermt tegen kanker. Knoflook lijkt de afzetting van plaque op de vaatwanden te verminderen, maar vermindert daarnaast ook de bloedstolling. Voor het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte toont wetenschappelijk onderzoek lichte aanwijzingen.
Koriander
Koriander is ontstekingsremmend, heeft een bacterie- en schimmelremmende werking (Omura et al. 1995; 1996), kan helpen ter behandeling van angsten en slapeloosheid, is een diureticum (dat wil zeggen, het bevordert de vochtafdrijving via de urine), bevordert de spijsvertering, lijkt een rol te kunnen spelen bij de behandeling van diabetes (British Journal of Nutrition, 2007) en kan een cholesterolverlagende werking hebben (Plant Foods for Human Nutrition, 1997). Naast de brede geneeskrachtige werking is koriander vooral bekend vanwege haar ontgiftende eigenschappen.
Pompoenpitten
Pompoenpitten bevatten veel antioxidanten zoals carotenoïden en vitamine E (4, 5, 6). Antioxidanten kunnen ontstekingen verminderen en je cellen tegen schadelijke vrije radicalen beschermen. Daarom kan voeding met antioxidanten helpen beschermen tegen veel verschillende ziekten (7). Er wordt verondersteld dat de hoge dosering antioxidanten in pompoenpitten voor een gedeelte verantwoordelijk zijn voor hun positieve gezondheidseffect.
Citroen
Uit onderzoek blijkt dat citroensap ook de bacteriën vernietigt van malaria, cholera, difterie, tyfus en andere dodelijke ziektes. De vitamine C in citroenen neutraliseert vrije radicalen. Dit zijn schadelijke deeltjes die veroudering en ziekte veroorzaken. Citroenschil bevat tangeretine dat helpt tegen hersenkwalen zoals de ziekte van Parkinson. Citroen bevat ook rutine. Rutine werkt heilzaam bij oogkwalen, zoals aandoeningen van het netvlies door suikerziekte. Bovendien werkt citroen (net als andere citrusvruchten, overigens) ontstekingsremmend.