Pompoen Met Balsamico
Voor voor 2 personen
Met veel Kalium, veel Calcium, weinig Zout en weinig Calorieën
Ingrediënten
- 1 pompoen, gehalveerd, ontpit en in plakjes van 1/2-cm gesneden
- 2 medjool of 4 vaste dadels, ontpit
- 1/2 kopje water
- 2 eetlepels Granaatappel Balsamico Azijn (of andere gearomatiseerde azijn of balsamicoazijn)
- 2 eetlepels Italiaanse kruidenmix of andere gedroogde kruiden, aangepast naar smaak
Instructies
Plaats pompoen op een met bakpapier bekleedde of non-stick ovenschaal. Mash dadels met water en giet over de pompoen. Bestrooi met azijn en kruiden. Bedek en bak gedurende 20 minuten. Haal de folie er af en bak nog eens 20 minuten of tot ze gaar zijn.
Voedingswaarde per persoon
- Calorieën 148
- Eiwit 3 g
- Koolhydraten 38 g
- Suikers 11 g
- Totaal vet 0,5 g
- Verzadigd vet 0,1 g
- Cholesterol 0 mg
- Zout 13 mg
- Vezels 6.3 g
- Beta-caroteen 539 μg
- Vitamine C 24 mg
- Calcium 170 mg
- IJzer 3,7 mg
- Folaat 51 μg
- Magnesium 92 mg
- Kalium 917 mg
- Zink 0,5 mg
- Selenium 1.3 μg
Over de ingrediënten van de Pompoen Met Balsamico
Balsamicoazijn

Balsamico azijn bevat polyfenolen, die zijn krachtige antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen externe en interne schadelijke factoren die onze cellen en weefsels kunnen beschadigen. Wanneer het oxideringsproces in het menselijk lichaam, induceert de vorming van vrije radicalen die kunnen veranderen of vernietigen celmembranen en leiden tot vroegtijdige veroudering, DNA mutatie, aderverkalking, of kanker. Polyfenolen in balsamicoazijn kunnen deze vrije radicalen te vernietigen en helpt ons lichaam bij het bestrijden hart-en vaatziekten en potentieel dodelijke ziekten, door verbetering van het immuunsysteem.
Appel

In Nederland zijn appels de derde bron voor de bevolking om flavonoïdenbinnen te krijgen. De appel is goed als je wilt afvallen, de appel werkt bloeddruk verlagend en kan zelfs de kans op kanker verminderen daarbij heeft het ook nog andere voordelen.
Balsamico

Balsamico azijn bevat polyfenolen, die zijn krachtige antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen externe en interne schadelijke factoren die onze cellen en weefsels kunnen beschadigen. Wanneer het oxideringsproces in het menselijk lichaam, induceert de vorming van vrije radicalen die kunnen veranderen of vernietigen celmembranen en leiden tot vroegtijdige veroudering, DNA mutatie, aderverkalking, of kanker. Polyfenolen in balsamicoazijn kunnen deze vrije radicalen te vernietigen en helpt ons lichaam bij het bestrijden hart-en vaatziekten en potentieel dodelijke ziekten, door verbetering van het immuunsysteem.
Pompoen

Pompoen is rijk aan vitaminen A, C, E, B6, B11 (foliumzuur) en mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, ijzer en fosfor. Een zeer hoog gehalte aan vitamine A en aan antioxidanten (vitaminen C en E) zorgt voor een sterk immuunsysteem en verkleint de kans op welvaartziekten.
Ui

In uien zitten relatief erg veel polyfenolen, meer dan in tomaten, wortels, paprika en ook meer dan in zijn directe familieleden uit de allium-categorie zoals prei en knoflook. Er zijn slechts zes groenten die meer polyfenolen bevatten. Twee daarvan zijn net als ui een allium: sjalotten en selderij. De andere vier zijn: spruitjes, peterselie, artisjokharten en broccoli. Uien bevatten zeer veel van het polyfenol quercetine.
Azijn

Azijn kan ook gebruikt worden bij lichamelijke klachten en ongemakken. Azijn staat bekend om zijn antischimmel en ontsmettende werking en kan daarom gebruikt worden bij allerlei kwalen, zoals: Aambeien, Acne, Blauwe plekken, Droge mond, Galbulten, Hik, Hoofdluis, Luieruitslag, Maag- en darmstoornissen, Oorproblemen, Psoriasis, Roos, Steken en beten, Transpiratiegeur, Vet haar, Wratten, Zonnebrand en Zweetvoeten.