Plantaardige Lasagne
Voor voor 4 personen
Met veel Beta-caroteen, veel Magnesium, weinig Verzadigd vet en weinig Totaal vet
Hier is een Italiaanse klassieker waar je van kunt genieten zonder schuldgevoel.
Ingrediënten
- Voor de rode saus:
- 1 wortel, fijngehakt
- 1 stengel bleekselderij, fijngehakt
- 1 ui, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, geplet
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 eetlepels verse basilicum, verdeeld
- 2 kilo gehakte tomaten
- Voor de witte saus:
- 1/2 kop rauwe cashewnoten
- 1/2 kopje water
- 1 eetlepel arrowroot poeder
- 1 eetlepel Edelgist
- 2 theelepels uipoeder
- 2 theelepels tomatenpurree, aangepast aan de smaak
- Voor Lasagna-lagen:
- 2-4 wortels, in dunne reepjes gesneden
- 1 grote aubergine, in dunne reepjes gesneden
- 2-3 courgettes, in dunne reepjes gesneden
- 1 bos snijbiet, harde stengels verwijderd
- 1/3 kopje arrowroot poeder
Instructies
Verwarm de oven tot 180 graden C. Om de rode saus te bereiden: Verwarm 2-3 eetlepels water in een koekenpan en bak hierin de ui, wortel en knoflook tot ze zacht zijn, ongeveer 2 minuten. Roer de tomatenpuree en de helft van de basilicum erdoor. Voeg gehakte tomaten toe. Laat het 30 minuten sudderen, haal het van het vuur en voeg de resterende basilicum toe. Gebruik indien gewenst een staafmixer om de saus gelijkmatig te maken, maar laat er een beetje brokjes inzitten. Zet opzij. Om de witte saus te bereiden: Meng cashewnoten, water, arrowroot poeder, Edelgist, uipoeder en tomatenpurree tot een glad mengsel. Giet in een kleine pan, breng aan de kook en kook gedurende 2 minuten. Voeg meer water toe als dat nodig is, het moet de consistentie zijn van een zeer dik pannenkoekenbeslag. Proef en pas kruiden aan zoals nodig. Zet opzij. Lasagne bereiden: Blancheer wortelen in kokend water gedurende 2 minuten. Dep droog en zet opzij. Strooi arrowroot poeder op een groot bord.Druk courgettes en plakjes aubergine één voor één in de arrowroot en bedek beide snijvlakken lichtjes. Zet opzij. Spuit een ovenschaal licht in met een kookspray of wrijf lichtjes in met olijfolie. Leg de helft van de witte saus op de bodem van de pan. Maak een laag van de snijbiet, gevolgd door de helft van de wortels, aubergine en courgette. Bedek met de tweede helft van de witte saus en bedek de overgebleven groenten. Druk zo nodig naar beneden, de lasagne zal afvlakken tijdens het bakken. Top met rode saus, bestrooi de top met, indien gewenst, grof gehakte noten. Bak totdat het meeste vocht verdampt en de bovenkant stevig is, ongeveer een uur. In het begin produceren groenten veel vloeistof, blijven bakken totdat het is verdampt. Opmerking: selecteer tomatenproducten verpakt in pakken of glas. Deze materialen bevatten geen BPA.
Voedingswaarde per persoon
- Calorieën 288
- Eiwit 10 g
- Koolhydraten 48 g
- Totaal vet 8,8 g
- Verzadigd vet 1,6 g
- Cholesterol 0 mg
- Zout 186 mg
- Vezels 12.4 g
- Beta-caroteen 8983 μg
- Vitamine C 66 mg
- Calcium 128 mg
- IJzer 3,8 mg
- Folaat 115 μg
- Magnesium 160 mg
- Zink 2,7 mg
- Selenium 5,1 μg
Over de ingrediënten van de Plantaardige Lasagne
Ui

In uien zitten relatief erg veel polyfenolen, meer dan in tomaten, wortels, paprika en ook meer dan in zijn directe familieleden uit de allium-categorie zoals prei en knoflook. Er zijn slechts zes groenten die meer polyfenolen bevatten. Twee daarvan zijn net als ui een allium: sjalotten en selderij. De andere vier zijn: spruitjes, peterselie, artisjokharten en broccoli. Uien bevatten zeer veel van het polyfenol quercetine.
Bleekselderij

Bleekselderij is, net als wortelen, mango's en mandarijnen, rijk aan bèta-caroteen. Dit wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het zorgt voor een goede weerstand en is belangrijk voor het gezichtsvermogen. maar ook voor gezonde botten, tanden, huid en voor de groei. Er zijn ook aanwijzingen dat bèta-caroteen een anti-oxidatieve werking heeft en de lichaamscellen beschermt tegen vrije radicalen. Daarnaast bevat bleekselderij, net als asperges, ook veel kalium. Dit is een belangrijk mineraal dat nodig is voor de zenuwprikkelgeleiding en het handhaven van een normale bloeddruk. Verder is kalium noodzakelijk voor het samentrekken van de spieren en voor de energiehuishouding in de spieren. Kalium werkt ook vochtafdrijvend. Let er wel op dat als je bleekselderij kookt met veel water dat er kalium verloren gaat.
Wortel

Betacaroteen is een pro-vitamine A, dat wil zeggen dat betacaroteen het lichaam helpt bij het omzetten van vitamine A. dus zonder betacaroteen heeft het lichaam weinig aan vitamine A. Daarbij is uit onderzoek gebleken dat betacaroteen een goede antioxidant is en je helpt in het bestrijden van vrije radicalen.
Selderij

Selderij lijkt een simpele groente maar bevat verrassend veel genezingskracht. Het kan helpen bij het afvallen, het bevat mineralen die rustgevend werken en het kan zelfs helpen ontstekingen tegen te gaan.
Basilicum

Basilicum is onder andere goed bij verkoudheid, iets waar we waarschijnlijk allemaal een dezer dagen tegenaan gaan lopen. Ook schijnt basilicum een ontspannende werking te hebben; in tijden van stress zou het je moeten helpen kalmeren.
Knoflook

Aan knoflook worden allerlei gezonde eigenschappen toegedicht. Zo zou het je immuunsysteem versterken en luchtweginfecties bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat de groente een antibacteriële werking heeft en beschermt tegen kanker. Knoflook lijkt de afzetting van plaque op de vaatwanden te verminderen, maar vermindert daarnaast ook de bloedstolling. Voor het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte toont wetenschappelijk onderzoek lichte aanwijzingen.