Kaneel Geroosterde Wortels
Voor voor 4 personen
Met veel Beta-caroteen, veel Vezels, weinig Calorieën en weinig Koolhydraten
Eenvoudig, gemakkelijk en heerlijk! Een schotel van deze kaneel-gekruide geroosterde wortelen zou een mooie toevoeging aan uw diner zijn.
Ingrediënten
- 1 pond wortelen, geschild, gehalveerd en in de lengte gesneden zo nodig om uniforme stukken te maken
- 2 grote sjalotten, in vieren gedeeld
- 1/4 kop, plus meer als dat nodig is, bouillon
- 1 theelepel verse tijm
- 1/4 theelepel kaneel
- 1/4 theelepel komijn
- versgemalen zwarte peper
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden. Veeg een antiaanbakblik met olijfolie lichtjes af. Schep wortels en sjalotten in een kom met 1/4 kopje van de groentenbouillon, tijm, kaneel, komijn en zwarte peper. Laat uitlekken in een vergiet om overtollige bouillon te verwijderen. Leg de wortels in een enkele laag op de bakvorm. Bak gedurende 20 minuten, draai na 10 minuten. Haal uit de oven, besprenkel met een paar theelepels extra groentenbouillon. Gebruik net genoeg om de wortels iets te bevochtigen, maar niet genoeg om ze te stomen. Bak nog eens 10 minuten of tot de wortelen zacht zijn.
Voedingswaarde per persoon
- Calorieën 56
- Eiwit 1 g
- Koolhydraten 13 g
- Totaal vet 0,3 g
- Verzadigd vet 0 g
- Cholesterol 0 mg
- Zout 88 mg
- Vezels 3,6 g
- Beta-caroteen 9402 μg
- Vitamine C 8 mg
- Calcium 47 mg
- IJzer 0,6 mg
- Folaat 25 μg
- Magnesium 17 mg
- Zink 0,3 mg
- Selenium 0.2 μg
Over de ingrediënten van de Kaneel Geroosterde Wortels
Sjalotten

Sjalotjes bevatten meer mineralen en vitaminen dan gewone uien. Vitamine A, een antioxidant dat goed is voor de ogen, zit het meest in sjalotten. Deze ondergronds groeiende groente bevat per 110 gram 35% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)aan vitamine A. Pirydoxine of vitamine B6 zit ook veel in de sjalot; 27% van de ADH. Overige vitaminen die het sjalotje rijk is zijn: vitamine C (13% ADH), foliumzuur of B11 (9%ADH), pantotheenzuur of B5 (6% ADH) en thiamine of B1 (5% ADH).
Ui

In uien zitten relatief erg veel polyfenolen, meer dan in tomaten, wortels, paprika en ook meer dan in zijn directe familieleden uit de allium-categorie zoals prei en knoflook. Er zijn slechts zes groenten die meer polyfenolen bevatten. Twee daarvan zijn net als ui een allium: sjalotten en selderij. De andere vier zijn: spruitjes, peterselie, artisjokharten en broccoli. Uien bevatten zeer veel van het polyfenol quercetine.
Wortel

Betacaroteen is een pro-vitamine A, dat wil zeggen dat betacaroteen het lichaam helpt bij het omzetten van vitamine A. dus zonder betacaroteen heeft het lichaam weinig aan vitamine A. Daarbij is uit onderzoek gebleken dat betacaroteen een goede antioxidant is en je helpt in het bestrijden van vrije radicalen.
Kaneel

Kaneel wordt al eeuwenlang gebruikt in de geneeskunde. Denk bijvoorbeeld aan de bestrijding van verkoudheid, diarree, misselijkheid, winderigheid, menstruatiepijnen en zelfs tegen koude voeten. Jazeker, ook tegen koude voeten, want kaneel verwarmt je lichaam! Kaneel is eigenlijk een algemeen toepasbaar medicijn wat je heel erg breed in kunt zetten. Je krijgt eenvoudigweg meer energie nadat je kaneel hebt gegeten.
Komijn

4 Gram komijn is genoeg voor 15% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) voor ijzer. Het ijzer in komijn is een stof die in hemoglobine voorkomt. Door hemoglobine wordt zuurstof via het bloed getransporteerd. Omdat er door ijzerinname meer zuurstofmoleculen door de bloedbaan kunnen stromen verhoogt inname van extra ijzer de algemene levensvitaliteit en het voorkomt bloedarmoede. Behalve ijzer zitten er nog andere mineralen in komijn. Het bevat mangaan(7%ADH), magnesium(3.8%ADH) en calcium(3.9%ADH). Al met al is het een voedzame stof.
Tijm

Tijm is door de antieke Grieken en Romeinen gebruikt als geneeskruid tegen longziekten, reumatiek, verlamming, maagkramp, gezwellen, hoofdpijn, koliek en zenuwzwakten. Opvallend genoeg werd het altijd voorgeschreven bij hersenziekten. Recent heeft men het positieve effect op de hersenen wetenschappelijk kunnen aantonen. In de Materia medica van Steinmetz staat dat wilde tijm een speciale genezende werking heeft op de mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen. Verder is het bloedzuiverend, maagversterkend en griepbestrijdend. Het werkt ook tegen angina pectoris, een drukkend, pijnlijk gevoel in de borst rond de hartstreek. In dit verband is het interessant om erop te wijzen dat de thymusklier zich achter het hart bevindt. De thymus is vernoemd naar het tijmplantje. Tijm activeert de thymus.