Gevulde Portobello Champignons Met Artisjok
Voor voor 4 personen
Met veel Selenium, veel Zink, weinig Koolhydraten en weinig Verzadigd vet
Ingrediënten
- 4 grote Portobello-champignons, stengels verwijderd
- 1/4 theelepel knoflookpoeder
- 1/4 theelepel gedroogde basilicum
- 1/4 theelepel gedroogde oregano
- 2 eetlepels ongezouten groentenbouillon of meer indien nodig
- 1 kleine ui, in plakjes gesneden
- 1/2 rode paprika, in plakjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 300 gram bevroren artisjokharten, ontdooid en in plakjes gesneden
- 1/2 kopje zoutarme pastasaus
- 2 eetlepels pijnboompitten
- Voor de cashew Cheese (optioneel):
- 1 kop rauwe cashewnoten, geweekt minimaal 2 uur, daarna uitgelekt
- 2 eetlepels Edelgist
- 2 eetlepels vers geperst citroensap
- 1/2 theelepel zoutarme soyasaus
- 1/4 theelepel zwarte peper
- 1/4 kop water
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden. In een grote koekenpan, verwarm de groentenbouillon en bak de uien en paprika's tot ze zacht zijn, ongeveer 4 minuten. Voeg knoflook toe, kook 30 seconden, voeg dan gesneden artisjokharten toe en kook tot ongeveer 2 minuten door. Leg de champignons op een bakplaat en bestrooi met knoflookpoeder, basilicum en oregano. Bak gedurende 10 minuten. Bestrooi met pastasaus, artisjokmengsel en besprenkel met pijnboompitten. Bak nog eens 10 minuten of tot de champignons zacht zijn. Om de cashew-kaas te maken, plaatst u de ingrediënten in een krachtige blender of keukenmachine en mengt u tot een gladde massa, voeg zo nodig kleine hoeveelheden extra water toe om de consistentie aan te passen. Garneer champignons met een klodder cashewnoten-kaas voor het serveren. Bewaar overgebleven cashewnoten kaas gekoeld in een afgesloten container gedurende maximaal 4 dagen.
Voedingswaarde per persoon
Notice: unserialize(): Error at offset 32 of 536 bytes in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 108
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 109
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 109
Over de ingrediënten van de Gevulde Portobello Champignons Met Artisjok
Basilicum
Basilicum is onder andere goed bij verkoudheid, iets waar we waarschijnlijk allemaal een dezer dagen tegenaan gaan lopen. Ook schijnt basilicum een ontspannende werking te hebben; in tijden van stress zou het je moeten helpen kalmeren.Â
Champignons
De witte champignons, die het meest gegeten worden (die in die blauwe bakjes) zijn ook heel gezond. Het is niet voor niets een supergroente want ze bevatten 12 keer meer antioxidanten dan andere groenten. Bovendien bevatten deze champignons de stof: L-ergotioneine, waarmee beschadigde cellen kunnen worden hersteld. Last but not least is vastgesteld dat âgewoneâ champignons ook nog eens het risico op borstkanker kan verkleinen. Champignons zitten vol mineralen als kalium, fosfor, koper, vezels, vitaminen als vit B2. B3, foliumzuur(B11) en selenium. Zijn een bron van ergosterol dat een voorloper is van vitamine D. verder zijn ze vet/cholesterolvrij en zoutarm.
Oregano
Oregano was eigenlijk een exclusief geneeskruid maar tegenwoordig wordt het vooral als keukenkruid gebruikt. Van de blaadjes werd een sterke thee gezet die men dronk als hoestdrank. Het helpt ook tegen kiespijn, Voorts is het een laxerend middel. Het stimuleert de spijsvertering in het algemeen en het verdrijft misselijkheid. In Mexico is zeer recent een onderzoek gedaan naar oregano als geneesmiddel tegen infectie met de parasiet Giardia lamblia. Hieruit bleek dat oregano meer effectief was tegen deze parasiet dan het meestal voorgeschreven geneesmiddel tinidazol.
Knoflook
Aan knoflook worden allerlei gezonde eigenschappen toegedicht. Zo zou het je immuunsysteem versterken en luchtweginfecties bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat de groente een antibacteriële werking heeft en beschermt tegen kanker. Knoflook lijkt de afzetting van plaque op de vaatwanden te verminderen, maar vermindert daarnaast ook de bloedstolling. Voor het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte toont wetenschappelijk onderzoek lichte aanwijzingen.
Ui
In uien zitten relatief erg veel polyfenolen, meer dan in tomaten, wortels, paprika en ook meer dan in zijn directe familieleden uit de allium-categorie zoals prei en knoflook. Er zijn slechts zes groenten die meer polyfenolen bevatten. Twee daarvan zijn net als ui een allium: sjalotten en selderij. De andere vier zijn: spruitjes, peterselie, artisjokharten en broccoli. Uien bevatten zeer veel van het polyfenol quercetine.