Gestoofde Paksoi
Voor voor 4 personen
Met veel Foliumzuur, veel Calcium, weinig Totaal vet en weinig Koolhydraten
Knoflookachtige, knapperige paksoi is een heerlijke en eenvoudige toevoeging aan elke maaltijd. Deze mild gekruide, kruisbloemige groente krijgt ook hoge cijfers voor de nutriëntendichtheid.
Ingrediënten
- 8 baby paksoi of 2 gewone paksoi
- 1 theelepel zoutarme soyasaus
- 2 kopjes grof gehakte shiitake paddenstoelen
- 2 grote teentjes knoflook, gehakt
- 1 eetlepel ongepelde sesamzaadjes, licht geroosterd
Instructies
Bedek de bodem van de grote koekenpan met 1/2 cm water. Voeg paksoi toe (snijd de baby paksoi in de lengte doormidden of snijd gewone paksoi in stukjes). besprenkel met . Dek af en kook op hoog vuur tot de paksoi knapperig is, ongeveer 6 minuten. Verwijder paksoi, voeg paddestoelen en knoflook toe, aan de vloeistof. Laat de vloeistof even sudderen. Giet over paksoi. Besprenkel met geroosterde sesamzaadjes. Opmerking: roer sesamzaadjes lichtjes in een pan op middelhoog vuur gedurende 3 minuten, schud regelmatig.
Voedingswaarde per persoon
Notice: unserialize(): Error at offset 31 of 534 bytes in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 108
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 109
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 109
Over de ingrediënten van de Gestoofde Paksoi
Sesamzaadjes
Er zit oliezuur in sesamzaad. Dat werkt bloeddrukverlagend. Het helpt ook meer om de goede cholesterol in het lichaam sterker te maken en de slechte cholesterol te elimineren. De onverzadigde vetzuren waartoe oliezuur behoort helpen hart- en vaatziekten te voorkomen. Verder bevat sesamzaad veel van het essentiële aminozuur tryptofaan. Dit is een stof die onder meer kankerbestrijdende eigenschappen heeft, is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast werken de antioxidanten van sesamzaad ook tegen kanker. 100 Gram sesamzaad bevat meer tryptofaan dan de dagelijkse behoefte van het lichaam.Â
Knoflook
Aan knoflook worden allerlei gezonde eigenschappen toegedicht. Zo zou het je immuunsysteem versterken en luchtweginfecties bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat de groente een antibacteriële werking heeft en beschermt tegen kanker. Knoflook lijkt de afzetting van plaque op de vaatwanden te verminderen, maar vermindert daarnaast ook de bloedstolling. Voor het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte toont wetenschappelijk onderzoek lichte aanwijzingen.
Paddenstoelen
Paddenstoelen bevatten nuttige voedingsstoffen zoals vitamine B2, foliumzuur, kalium en vezels. Paddenstoelen kun je goed gebruiken om te variëren met je groente. Ze zijn geen goede vleesvervanger. Een vleesvervanger moet eiwit, voldoende ijzer en voldoende vitamine B1 en/of vitamine B12 bevatten. Paddenstoelen bevatten wel eiwit en voldoende vitamine B1, maar te weinig ijzer.Â
Paksoi
Paksoi is een groente die meer vitaminen kent dan menig andere groente. Het behoort tot de meeste gezonde groenten die er zijn. Paksoi bevat zeer veel vitamine C 100 gram van deze grootbladige groente is genoeg voor 75% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan vitamine C.
Shiitake
Shiitakes zijn rijk aan eiwitten. Per 100 gram bevatten ze 13 gram eiwitten. Bij de gewone champignon is dit 2,7 gram. Eiwitten zijn bouwstoffen voor het lichaam en zorgen voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel gaat overeten.