Gestoofde Paksoi

GESTOOFDE PAKSOI

Gestoofde Paksoi

Gestoofde Paksoi

Voor voor 4 personen
Met veel Foliumzuur, veel Calcium, weinig Calorieën en weinig Totaal vet

Knoflookachtige, knapperige paksoi is een heerlijke en eenvoudige toevoeging aan elke maaltijd. Deze mild gekruide, kruisbloemige groente krijgt ook hoge cijfers voor de nutriëntendichtheid.

Ingrediënten

  • 8 baby paksoi of 2 gewone paksoi
  • 1 theelepel zoutarme soyasaus
  • 2 kopjes grof gehakte shiitake paddenstoelen
  • 2 grote teentjes knoflook, gehakt
  • 1 eetlepel ongepelde sesamzaadjes, licht geroosterd


Instructies

Bedek de bodem van de grote koekenpan met 1/2 cm water. Voeg paksoi toe (snijd de baby paksoi in de lengte doormidden of snijd gewone paksoi in stukjes). besprenkel met . Dek af en kook op hoog vuur tot de paksoi knapperig is, ongeveer 6 minuten. Verwijder paksoi, voeg paddestoelen en knoflook toe, aan de vloeistof. Laat de vloeistof even sudderen. Giet over paksoi. Besprenkel met geroosterde sesamzaadjes. Opmerking: roer sesamzaadjes lichtjes in een pan op middelhoog vuur gedurende 3 minuten, schud regelmatig.

Voedingswaarde per persoon

  • Calorieën 50
  • Eiwit 4 g
  • Koolhydraten 8 g
  • Suikers 3 g
  • Totaal vet 1,6 g
  • Verzadigd vet 0,2 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Zout 73 mg
  • Vezels 2,7 g
  • Beta-caroteen 323 μg
  • Vitamine C 47 mg
  • Calcium 157 mg
  • IJzer 1,1 mg
  • Foliumzuur 143 μg
  • Magnesium 34 mg
  • Kalium 533 mg
  • Zink 0,8 mg
  • Selenium 5.3 μg

Over de ingrediënten van de Gestoofde Paksoi

Shiitake

Shiitakes zijn rijk aan eiwitten. Per 100 gram bevatten ze 13 gram eiwitten. Bij de gewone champignon is dit 2,7 gram. Eiwitten zijn bouwstoffen voor het lichaam en zorgen voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel gaat overeten.

Knoflook

Aan knoflook worden allerlei gezonde eigenschappen toegedicht. Zo zou het je immuunsysteem versterken en luchtweginfecties bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat de groente een antibacteriële werking heeft en beschermt tegen kanker. Knoflook lijkt de afzetting van plaque op de vaatwanden te verminderen, maar vermindert daarnaast ook de bloedstolling. Voor het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte toont wetenschappelijk onderzoek lichte aanwijzingen.

Paksoi

Paksoi is een groente die meer vitaminen kent dan menig andere groente. Het behoort tot de meeste gezonde groenten die er zijn. Paksoi bevat zeer veel vitamine C 100 gram van deze grootbladige groente is genoeg voor 75% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan vitamine C.

Sesamzaadjes

Er zit oliezuur in sesamzaad. Dat werkt bloeddrukverlagend. Het helpt ook meer om de goede cholesterol in het lichaam sterker te maken en de slechte cholesterol te elimineren. De onverzadigde vetzuren waartoe oliezuur behoort helpen hart- en vaatziekten te voorkomen. Verder bevat sesamzaad veel van het essentiële aminozuur tryptofaan. Dit is een stof die onder meer kankerbestrijdende eigenschappen heeft, is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast werken de antioxidanten van sesamzaad ook tegen kanker. 100 Gram sesamzaad bevat meer tryptofaan dan de dagelijkse behoefte van het lichaam. 

Paddenstoelen

Paddenstoelen bevatten nuttige voedingsstoffen zoals vitamine B2, foliumzuur, kalium en vezels. Paddenstoelen kun je goed gebruiken om te variëren met je groente. Ze zijn geen goede vleesvervanger. Een vleesvervanger moet eiwit, voldoende ijzer en voldoende vitamine B1 en/of vitamine B12 bevatten. Paddenstoelen bevatten wel eiwit en voldoende vitamine B1, maar te weinig ijzer. 

Andere gezonde recepten met veel foliumzuur

Gebakken Kerstomaatjes
Gebakken Kerstomaatjes
Zomers Maïs En Tomaat Gerecht
Zomers Maïs En Tomaat Gerecht
Spruitjesblaadjes Met Sjalotten En Gedroogde Krenten
Spruitjesblaadjes Met Sjalotten En Gedroogde Krenten

Zoek een recept

Meer dan 400 supermarktvriendelijke, lekkere, gemakkelijke en gezonde veganistische recepten.

Over mij

Frank Schneider

Is veganistisch eten gezond? Is veganisme gezond? Krijg je als veganist voldoende voedingstoffen binnen? Er is veel onduidelijkheid over vegan eten. Planten zijn een bron van vegan Proteïne (eiwitten), Vegan vitamine B12, Veganistisch ijzer en ga zo maar door; alles zit in plantaardig eten. De voedingswaardes in onze veganistische recepten zijn gespecificeerd zodat je zelf kunt zien hoe voedzaam en gezond de gerechten zijn. Of je nu wilt afvallen, gezonder wilt leven, beter voor het milieu wilt leven, dierenleed wilt verminderen of gewoon wilt experimenteren. Onze veganistische recepten helpen je erbij.

Populaire Recepten en Posts
Bloemkool Met Masala Saus
Bloemkool Met Masala Saus

Woensdag 25-11-2020

Gebakken Falafel
Gebakken Falafel

Maandag 23-11-2020

Bieten Edamame Roerbakgerecht
Bieten Edamame Roerbakgerecht

Vrijdag 20-11-2020

Gebakken Bloemkoolpasteitjes
Gebakken Bloemkoolpasteitjes

Dinsdag 17-11-2020

Pompoen Met Pompoenpesto
Pompoen Met Pompoenpesto

Maandag 16-11-2020

Kookboek E-book

444 Exlusieve Voedzame Vegan Recepten.

Koop nu