Gerst Met Citroen En Dille

GERST MET CITROEN EN DILLE

Gerst Met Citroen En Dille

Gerst Met Citroen En Dille

Voor voor 5 personen
Met veel Vezels, veel Selenium, weinig Totaal vet en weinig Zout

Ingrediënten

  • 1 middelgrote ui, in blokjes gesneden
  • 2 middelgrote wortelen, in blokjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 kop droge gepelde gerst
  • 1 1/2 kopjes water
  • 1 kopje groenten bouillon
  • 2 biologische citroenen (beide geperst)
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1/2 kop gehakte verse dille
  • 2-3 kopjes gehakte groene groenten
  • 3 kopjes gekookte witte bonen of 2 blikjes zoutarme witte bonen, uitgelekt


Instructies

Sauteer de ui en wortel ongeveer 5 minuten, tot de ui zacht is, roer dan de knoflook erdoor en bak nog 1-2 minuten. Voeg de gerst, water, groentenbouillon, citroensap en oregano toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en bak, afgedekt, gedurende 1 uur of tot gerst zacht is en de vloeistof is opgenomen. Roer de citroenschil, dille, Cavolo Nero en witte bonen erdoor. Kook en roer tot de Cavolo Nero slap zijn.

Voedingswaarde per persoon

  • Calorieën 318
  • Eiwit 15 g
  • Koolhydraten 63 g
  • Totaal vet 1,8 g
  • Verzadigd vet 0,4 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Zout 60 mg
  • Vezels 19,6 g
  • Beta-caroteen 2860 μg
  • Vitamine C 19 mg
  • Calcium 153 mg
  • IJzer 4,8 mg
  • Foliumzuur 205 μg
  • Magnesium 133 mg
  • Zink 2,4 mg
  • Selenium 15.9 μg

Over de ingrediënten van de Gerst Met Citroen En Dille

Knoflook

Aan knoflook worden allerlei gezonde eigenschappen toegedicht. Zo zou het je immuunsysteem versterken en luchtweginfecties bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat de groente een antibacteriële werking heeft en beschermt tegen kanker. Knoflook lijkt de afzetting van plaque op de vaatwanden te verminderen, maar vermindert daarnaast ook de bloedstolling. Voor het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte toont wetenschappelijk onderzoek lichte aanwijzingen.

Wortel

Betacaroteen is een pro-vitamine A, dat wil zeggen dat betacaroteen het lichaam helpt bij het omzetten van vitamine A. dus zonder betacaroteen heeft het lichaam weinig aan vitamine A. Daarbij is uit onderzoek gebleken dat betacaroteen een goede antioxidant is en je helpt in het bestrijden van vrije radicalen.

Citroen

Uit onderzoek blijkt dat citroensap ook de bacteriën vernietigt van malaria, cholera, difterie, tyfus en andere dodelijke ziektes. De vitamine C in citroenen neutraliseert vrije radicalen. Dit zijn schadelijke deeltjes die veroudering en ziekte veroorzaken. Citroenschil bevat tangeretine dat helpt tegen hersenkwalen zoals de ziekte van Parkinson. Citroen bevat ook rutine. Rutine werkt heilzaam bij oogkwalen, zoals aandoeningen van het netvlies door suikerziekte. Bovendien werkt citroen (net als andere citrusvruchten, overigens) ontstekingsremmend.

Oregano

Oregano was eigenlijk een exclusief geneeskruid maar tegenwoordig wordt het vooral als keukenkruid gebruikt. Van de blaadjes werd een sterke thee gezet die men dronk als hoestdrank. Het helpt ook tegen kiespijn, Voorts is het een laxerend middel. Het stimuleert de spijsvertering in het algemeen en het verdrijft misselijkheid. In Mexico is zeer recent een onderzoek gedaan naar oregano als geneesmiddel tegen infectie met de parasiet Giardia lamblia. Hieruit bleek dat oregano meer effectief was tegen deze parasiet dan het meestal voorgeschreven geneesmiddel tinidazol.

Ui

In uien zitten relatief erg veel polyfenolen, meer dan in tomaten, wortels, paprika en ook meer dan in zijn directe familieleden uit de allium-categorie zoals prei en knoflook. Er zijn slechts zes groenten die meer polyfenolen bevatten. Twee daarvan zijn net als ui een allium: sjalotten en selderij. De andere vier zijn: spruitjes, peterselie, artisjokharten en broccoli. Uien bevatten zeer veel van het polyfenol quercetine.

Andere gezonde recepten met veel vezels

Romige Knoflook Gort
Romige Knoflook Gort
Gebakken Kerstomaatjes
Gebakken Kerstomaatjes
Zomers Maïs En Tomaat Gerecht
Zomers Maïs En Tomaat Gerecht

Zoek een recept

Meer dan 400 supermarktvriendelijke, lekkere, gemakkelijke en gezonde veganistische recepten.

Over mij

Frank Schneider

Is veganistisch eten gezond? Is veganisme gezond? Krijg je als veganist voldoende voedingstoffen binnen? Er is veel onduidelijkheid over vegan eten. Planten zijn een bron van vegan Proteïne (eiwitten), Vegan vitamine B12, Veganistisch ijzer en ga zo maar door; alles zit in plantaardig eten. De voedingswaardes in onze veganistische recepten zijn gespecificeerd zodat je zelf kunt zien hoe voedzaam en gezond de gerechten zijn. Of je nu wilt afvallen, gezonder wilt leven, beter voor het milieu wilt leven, dierenleed wilt verminderen of gewoon wilt experimenteren. Onze veganistische recepten helpen je erbij.

Populaire Recepten en Posts
Spruitjes Polonaise
Spruitjes Polonaise

Woensdag 04-12-2019

Gebakken Suz's Bean Enchilada's
Gebakken Suz's Bean Enchilada's

Dinsdag 03-12-2019

Bonenpasta Met Wortel En Walnoot Saus
Bonenpasta Met Wortel En Walnoot Saus

Maandag 02-12-2019

Aziatische Groenten Wokgerecht
Aziatische Groenten Wokgerecht

Vrijdag 29-11-2019

Gebakken Tempeh In Pittige Tomatensaus
Gebakken Tempeh In Pittige Tomatensaus

Woensdag 27-11-2019

Kookboek E-book

444 Exlusieve Voedzame Vegan Recepten.

Koop nu