Gerst Met Citroen En Dille
Voor voor 5 personen
Met veel Vezels, veel Selenium, weinig Totaal vet en weinig Zout
Ingrediënten
- 1 middelgrote ui, in blokjes gesneden
- 2 middelgrote wortelen, in blokjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 kop droge gepelde gerst
- 1 1/2 kopjes water
- 1 kopje groenten bouillon
- 2 biologische citroenen (beide geperst)
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1/2 kop gehakte verse dille
- 2-3 kopjes gehakte groene groenten
- 3 kopjes gekookte witte bonen of 2 blikjes zoutarme witte bonen, uitgelekt
Instructies
Sauteer de ui en wortel ongeveer 5 minuten, tot de ui zacht is, roer dan de knoflook erdoor en bak nog 1-2 minuten. Voeg de gerst, water, groentenbouillon, citroensap en oregano toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en bak, afgedekt, gedurende 1 uur of tot gerst zacht is en de vloeistof is opgenomen. Roer de citroenschil, dille, Cavolo Nero en witte bonen erdoor. Kook en roer tot de Cavolo Nero slap zijn.
Voedingswaarde per persoon
- Calorieën 318
- Eiwit 15 g
- Koolhydraten 63 g
- Totaal vet 1,8 g
- Verzadigd vet 0,4 g
- Cholesterol 0 mg
- Zout 60 mg
- Vezels 19,6 g
- Beta-caroteen 2860 μg
- Vitamine C 19 mg
- Calcium 153 mg
- IJzer 4,8 mg
- Foliumzuur 205 μg
- Magnesium 133 mg
- Zink 2,4 mg
- Selenium 15.9 μg
Over de ingrediënten van de Gerst Met Citroen En Dille
Oregano

Oregano was eigenlijk een exclusief geneeskruid maar tegenwoordig wordt het vooral als keukenkruid gebruikt. Van de blaadjes werd een sterke thee gezet die men dronk als hoestdrank. Het helpt ook tegen kiespijn, Voorts is het een laxerend middel. Het stimuleert de spijsvertering in het algemeen en het verdrijft misselijkheid. In Mexico is zeer recent een onderzoek gedaan naar oregano als geneesmiddel tegen infectie met de parasiet Giardia lamblia. Hieruit bleek dat oregano meer effectief was tegen deze parasiet dan het meestal voorgeschreven geneesmiddel tinidazol.
Citroen

Uit onderzoek blijkt dat citroensap ook de bacteriën vernietigt van malaria, cholera, difterie, tyfus en andere dodelijke ziektes. De vitamine C in citroenen neutraliseert vrije radicalen. Dit zijn schadelijke deeltjes die veroudering en ziekte veroorzaken. Citroenschil bevat tangeretine dat helpt tegen hersenkwalen zoals de ziekte van Parkinson. Citroen bevat ook rutine. Rutine werkt heilzaam bij oogkwalen, zoals aandoeningen van het netvlies door suikerziekte. Bovendien werkt citroen (net als andere citrusvruchten, overigens) ontstekingsremmend.
Knoflook

Aan knoflook worden allerlei gezonde eigenschappen toegedicht. Zo zou het je immuunsysteem versterken en luchtweginfecties bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat de groente een antibacteriële werking heeft en beschermt tegen kanker. Knoflook lijkt de afzetting van plaque op de vaatwanden te verminderen, maar vermindert daarnaast ook de bloedstolling. Voor het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte toont wetenschappelijk onderzoek lichte aanwijzingen.
Ui

In uien zitten relatief erg veel polyfenolen, meer dan in tomaten, wortels, paprika en ook meer dan in zijn directe familieleden uit de allium-categorie zoals prei en knoflook. Er zijn slechts zes groenten die meer polyfenolen bevatten. Twee daarvan zijn net als ui een allium: sjalotten en selderij. De andere vier zijn: spruitjes, peterselie, artisjokharten en broccoli. Uien bevatten zeer veel van het polyfenol quercetine.
Wortel

Betacaroteen is een pro-vitamine A, dat wil zeggen dat betacaroteen het lichaam helpt bij het omzetten van vitamine A. dus zonder betacaroteen heeft het lichaam weinig aan vitamine A. Daarbij is uit onderzoek gebleken dat betacaroteen een goede antioxidant is en je helpt in het bestrijden van vrije radicalen.