Gebakken Tempeh In Pittige Tomatensaus

GEBAKKEN TEMPEH IN PITTIGE TOMATENSAUS

Gebakken Tempeh In Pittige Tomatensaus

Gebakken Tempeh In Pittige Tomatensaus

Voor voor 4 personen
Met veel Eiwit, veel Magnesium, weinig Zout en weinig Verzadigd vet

Deze mooi gekruide tomatensaus is een perfecte aanvulling op de tempeh, een gefermenteerd sojaproduct dat gemakkelijk de smaken van het voedsel absorbeert waarin het gekookt is.

Ingrediënten

  • 6 tomaten, in vieren gesneden
  • 1 middelgrote ui, gehalveerd
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel venkelzaadjes
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 2-3 jalapeño of serrano pepers, ontpit of naar smaak
  • 1 kop gehakte champignons
  • 250 gram tempeh, in dunne plakjes gesneden


Instructies

Meng tomaten, ui, knoflook, venkel, basilicum, oregano en pepers in een blender of keukenmachine tot een glad mengsel. Plaats in een pan en breng aan de kook. Voeg paddenstoelen toe, dek af en laat het minstens 30 minuten sudderen. Plaats tempeh in een ovenschaal en bedek met tomatensaus. (Overgebleven saus kan worden bewaard voor een ander gebruik) Bedek en bak op 180 graden gedurende 30 minuten.

Voedingswaarde per persoon

  • Calorieën 169
  • Eiwit 14 g
  • Koolhydraten 18 g
  • Totaal vet 6,8 g
  • Verzadigd vet 1,4 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Zout 19 mg
  • Vezels 3,8 g
  • Beta-caroteen 849 μg
  • Vitamine C 30 mg
  • Calcium 123 mg
  • IJzer 2,9 mg
  • Folaat 52 μg
  • Magnesium 81 mg
  • Zink 1,2 mg
  • Selenium 2,2 μg

Over de ingrediënten van de Gebakken Tempeh In Pittige Tomatensaus

Peper

Zwarte peper werd al in het oude India gebruikt als middeltje tegen allerlei aandoeningen, waaronder keelontstekingen en problemen met de spijsvertering. Ook bij de Romeinen en de Grieken was de peperkorrel populair om zijn medicinale eigenschappen – en veel van deze oude geneeskunde wordt door de hedendaagse wetenschap ondersteund.

Champignons

De witte champignons, die het meest gegeten worden (die in die blauwe bakjes) zijn ook heel gezond. Het is niet voor niets een supergroente want ze bevatten 12 keer meer antioxidanten dan andere groenten. Bovendien bevatten deze champignons de stof: L-ergotioneine, waarmee beschadigde cellen kunnen worden hersteld. Last but not least is vastgesteld dat ‘gewone’ champignons ook nog eens het risico op borstkanker kan verkleinen. Champignons zitten vol mineralen als kalium, fosfor, koper, vezels, vitaminen als vit B2. B3, foliumzuur(B11) en selenium. Zijn een bron van ergosterol dat een voorloper is van vitamine D. verder zijn ze vet/cholesterolvrij en zoutarm.

Ui

In uien zitten relatief erg veel polyfenolen, meer dan in tomaten, wortels, paprika en ook meer dan in zijn directe familieleden uit de allium-categorie zoals prei en knoflook. Er zijn slechts zes groenten die meer polyfenolen bevatten. Twee daarvan zijn net als ui een allium: sjalotten en selderij. De andere vier zijn: spruitjes, peterselie, artisjokharten en broccoli. Uien bevatten zeer veel van het polyfenol quercetine.

Oregano

Oregano was eigenlijk een exclusief geneeskruid maar tegenwoordig wordt het vooral als keukenkruid gebruikt. Van de blaadjes werd een sterke thee gezet die men dronk als hoestdrank. Het helpt ook tegen kiespijn, Voorts is het een laxerend middel. Het stimuleert de spijsvertering in het algemeen en het verdrijft misselijkheid. In Mexico is zeer recent een onderzoek gedaan naar oregano als geneesmiddel tegen infectie met de parasiet Giardia lamblia. Hieruit bleek dat oregano meer effectief was tegen deze parasiet dan het meestal voorgeschreven geneesmiddel tinidazol.

Knoflook

Aan knoflook worden allerlei gezonde eigenschappen toegedicht. Zo zou het je immuunsysteem versterken en luchtweginfecties bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat de groente een antibacteriële werking heeft en beschermt tegen kanker. Knoflook lijkt de afzetting van plaque op de vaatwanden te verminderen, maar vermindert daarnaast ook de bloedstolling. Voor het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte toont wetenschappelijk onderzoek lichte aanwijzingen.

Basilicum

Basilicum is onder andere goed bij verkoudheid, iets waar we waarschijnlijk allemaal een dezer dagen tegenaan gaan lopen. Ook schijnt basilicum een ontspannende werking te hebben; in tijden van stress zou het je moeten helpen kalmeren. 

Andere gezonde recepten met veel eiwit

Kaneel Geroosterde Wortels
Kaneel Geroosterde Wortels
Pompoen Met Ananas En Verse Veenbessen
Pompoen Met Ananas En Verse Veenbessen
Pompoen Met Balsamico
Pompoen Met Balsamico

Zoek een recept

Meer dan 400 supermarktvriendelijke, lekkere, gemakkelijke en gezonde veganistische recepten.

Over mij

Frank Schneider

Is veganistisch eten gezond? Is veganisme gezond? Krijg je als veganist voldoende voedingstoffen binnen? Er is veel onduidelijkheid over vegan eten. Planten zijn een bron van vegan Proteïne (eiwitten), Vegan vitamine B12, Veganistisch ijzer en ga zo maar door; alles zit in plantaardig eten. De voedingswaardes in onze veganistische recepten zijn gespecificeerd zodat je zelf kunt zien hoe voedzaam en gezond de gerechten zijn. Of je nu wilt afvallen, gezonder wilt leven, beter voor het milieu wilt leven, dierenleed wilt verminderen of gewoon wilt experimenteren. Onze veganistische recepten helpen je erbij.

Populaire Recepten en Posts
Asperges Met Pijnboompitten, Dragon En Dijon Vinaigrette
Asperges Met Pijnboompitten, Dragon En Dijon Vinaigrette

Zaterdag 16-11-2019

Kikkererwten En Tofu-kerrie
Kikkererwten En Tofu-kerrie

Donderdag 14-11-2019

Broccoli A La
Broccoli A La "diavolo"

Maandag 11-11-2019

Bonenpasta Met Bloemkool In Een Garlicky Walnotensaus
Bonenpasta Met Bloemkool In Een Garlicky Walnotensaus

Vrijdag 08-11-2019

Broccoli Met Citroen Tahinisaus
Broccoli Met Citroen Tahinisaus

Dinsdag 05-11-2019

Kookboek E-book

444 Exlusieve Voedzame Vegan Recepten.

Koop nu