Gebakken Aubergine Met Pepers
Voor voor 3 personen
Met veel Calcium, veel Vezels, weinig Totaal vet en weinig Calorieën
Aubergine liefhebbers zullen dit gezonde alternatief waarderen door de traditionele gefrituurde aubergine. Plakken aubergine worden gedoopt in volkoren broodkruimels, vervolgens gebakken en gegarneerd met paprika en tomatensaus.
Ingrediënten
- 1 aubergine, gepeld en in schijfjes gesneden
- 1 kop (100% volkoren) broodkruimels
- 2 eetlepels Edelgist
- 1/2 theelepel tomatenpurree
- 1 kopje ongezoete soja , hennep- of amandelmelk
- 1 rode of groene paprika, in plakjes gesneden
- 3 kleine teentjes knoflook
- 1 1/2 kopjes pastasaus
Instructies
Verwarm de oven tot 180 graden. wrijf de bakplaat lichtjes in met olijfolie. Combineer broodkruimels, Edelgist en kruiden. Doop aubergine in plantaardige melk en vervolgens in een broodkruimelmengsel. Plaats op bakplaat. Bak gedurende 40 minuten, draai na 15-20 minuten, voordat de bodem begint te bruinen. In een grote pan bak je de peper en knoflook tot peper zacht is. Roer de tomatensaus erdoor. Haal de aubergine uit de oven. Schik op een bord en bedek met tomatensaus en paprika's.
Voedingswaarde per persoon
- Calorieën 184
- Eiwit 8 g
- Koolhydraten 31 g
- Suikers 12 g
- Totaal vet 3,7 g | Verzadigd vet 0,3 g
- Cholesterol 2,6 mg
- Zout 145 mg
- Vezels 10,5 g
- Beta-caroteen 1587 μg
- Vitamine C 58 mg
- Calcium 234 mg
- IJzer 2,5 mg | | Foliumzuur 71 μg
- Magnesium 64 mg
- Folium 857 mg
- Zink 1,8 mg
- Selenium 2,4 μg
Over de ingrediënten van de Gebakken Aubergine Met Pepers
Paprika

Paprika is een groente en is daarom goed voor je gezondheid. Net als andere groentesoorten bevat paprika veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Rode paprika bevat 2 maal zoveel vitamine C als groene paprika. Ook is de rode wat zoeter.
Edelgist

De B-vitamines in edelgist dragen bij aan het vergroten van de weerstand, het versterken van het metabolisme, het gezonder maken van de huid en het haar. Vitamine B6 zorgt voor vermindering van vermoeidheid. Edelgistvlokken zijn rijk aan plantaardige eiwitten en daarmee een mooie toevoeging voor iemand die veganistisch eet. Kortom: als je genoeg edelgist eet, krijg je vanzelf een prachtige huid, keiharde nagels en lang glanzend haar.
Hennep

Hennep was vele duizenden jaren geleden één van de eerste voedselgewassen die de mens verbouwde en dat is niet voor niets. Het bevat vele belangrijke voedingsstoffen die met name in de zaden in zeer geconcentreerde vorm voorkomen. Zo vind je in de zaden een uitzonderlijke concentratie aan hoogwaardige (zogenoemde exogene) eiwitten, oliën waaronder omega-3, -6 en 9, een aantal mineralen waaronder magnesium, kalium, ijzer en koper, de vitamines C, E B1, B2, B3 en B6 en vezels.
Ui

In uien zitten relatief erg veel polyfenolen, meer dan in tomaten, wortels, paprika en ook meer dan in zijn directe familieleden uit de allium-categorie zoals prei en knoflook. Er zijn slechts zes groenten die meer polyfenolen bevatten. Twee daarvan zijn net als ui een allium: sjalotten en selderij. De andere vier zijn: spruitjes, peterselie, artisjokharten en broccoli. Uien bevatten zeer veel van het polyfenol quercetine.
Amandelmelk

Amandelen hebben een gunstig (verlagend) effect op het cholesterolgehalte. Hoe komt dat? Doordat amandelen vol zitten met plantensterolen: stofjes die de opname van cholesterol door de darmen tegengaan. Maar dat is nog niet alles. Amandelen zijn een bron van vitamine E, in een vorm die gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen. Als je iedere dag 30 gram amandelen eet, kom je aan 33% van je dagelijkse behoefte aan vitamine E. Later in dit artikel geven we je een aantal opties om gemakkelijk aan dit streven te komen. Verder zijn amandelen regelrechte vezelbommetjes en bevatten ze veel proteïnes, omega 3 en onverzadigde vetzuren.
Knoflook

Aan knoflook worden allerlei gezonde eigenschappen toegedicht. Zo zou het je immuunsysteem versterken en luchtweginfecties bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat de groente een antibacteriële werking heeft en beschermt tegen kanker. Knoflook lijkt de afzetting van plaque op de vaatwanden te verminderen, maar vermindert daarnaast ook de bloedstolling. Voor het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte toont wetenschappelijk onderzoek lichte aanwijzingen.