Courgette Linguini
Voor voor 2 personen
Met veel Vitamine C, veel Magnesium, weinig Totaal vet en weinig Zout
Dun gesneden courgette wordt gebruikt als pasta in dit verse gerecht dat barst van de smaak. Courgette noedels zijn licht, smakelijk en kunnen worden geserveerd met allerlei gezonde toppings.
Ingrediënten
- 2 middelgrote courgette of gele pompoen
- 3 middelgrote verse tomaten
- 9 stuks ongezouten, ongezuurde, gedroogde tomaten, gedrenkt in water
- 2 teentjes knoflook
- 4 bladeren verse basilicum
- 2 theelepels balsamico azijn
Instructies
Gebruik een dunschiller (of spiraalschaaf of gewone dunschiller) om lange, dunne reepjes courgette te maken en op twee borden te schikken. Hak de verse tomaten grof en plaats ze in een keukenmachine met gedroogde tomaten en water, knoflook, basilicum en azijn. Puls tot je de gewenste consistentie bereikt. Schep de saus over de courgettepasta.
Voedingswaarde per persoon
- Calorieën 113
- Eiwit 6 g
- Koolhydraten 23 g
- Totaal vet 1,4 g
- Verzadigd vet 0,3 g
- Cholesterol 0 mg
- Zout 43 mg
- Vezels 6 g
- Beta-caroteen 1229 μg
- Vitamine C 67 mg
- Calcium 75 mg
- IJzer 2,6 mg
- Foliumzuur 85 μg
- Magnesium 85 mg
- Zink 1,3 mg
- Selenium 0.8 μg
Over de ingrediënten van de Courgette Linguini
Basilicum

Basilicum is onder andere goed bij verkoudheid, iets waar we waarschijnlijk allemaal een dezer dagen tegenaan gaan lopen. Ook schijnt basilicum een ontspannende werking te hebben; in tijden van stress zou het je moeten helpen kalmeren.
Pompoen

Pompoen is rijk aan vitaminen A, C, E, B6, B11 (foliumzuur) en mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, ijzer en fosfor. Een zeer hoog gehalte aan vitamine A en aan antioxidanten (vitaminen C en E) zorgt voor een sterk immuunsysteem en verkleint de kans op welvaartziekten.
Azijn

Azijn kan ook gebruikt worden bij lichamelijke klachten en ongemakken. Azijn staat bekend om zijn antischimmel en ontsmettende werking en kan daarom gebruikt worden bij allerlei kwalen, zoals: Aambeien, Acne, Blauwe plekken, Droge mond, Galbulten, Hik, Hoofdluis, Luieruitslag, Maag- en darmstoornissen, Oorproblemen, Psoriasis, Roos, Steken en beten, Transpiratiegeur, Vet haar, Wratten, Zonnebrand en Zweetvoeten.
Courgette

Courgette is een populaire groente in gezonde koolhydraatarme diëten. Dit komt doordat het: koolhydraatarm is, weinig calorieën bevat, en veel waardevolle voedingsstoffen bevat. Met courgette kan je je inname van vitamines en mineralen dus flink vergroten, zonder je calorie-inname veel te verhogen en zonder de koolhydratenteller te laten stijgen.
Balsamico

Balsamico azijn bevat polyfenolen, die zijn krachtige antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen externe en interne schadelijke factoren die onze cellen en weefsels kunnen beschadigen. Wanneer het oxideringsproces in het menselijk lichaam, induceert de vorming van vrije radicalen die kunnen veranderen of vernietigen celmembranen en leiden tot vroegtijdige veroudering, DNA mutatie, aderverkalking, of kanker. Polyfenolen in balsamicoazijn kunnen deze vrije radicalen te vernietigen en helpt ons lichaam bij het bestrijden hart-en vaatziekten en potentieel dodelijke ziekten, door verbetering van het immuunsysteem.
Knoflook

Aan knoflook worden allerlei gezonde eigenschappen toegedicht. Zo zou het je immuunsysteem versterken en luchtweginfecties bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat de groente een antibacteriële werking heeft en beschermt tegen kanker. Knoflook lijkt de afzetting van plaque op de vaatwanden te verminderen, maar vermindert daarnaast ook de bloedstolling. Voor het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte toont wetenschappelijk onderzoek lichte aanwijzingen.