Colcannon, Ierse Stampot
Voor voor 4 personen
Met veel Beta-caroteen, veel Vitamine C, weinig Totaal vet en weinig Zout
Colcannon is een Iers gerecht van aardappelpuree en kool, meestal gekruid met boter, maar deze gezondere versie is minstens net zo lekker.
Ingrediënten
- 4 middelgrote aardappelen, geschild en in vieren gedeeld
- 1 grote boerenkool, harde stengels verwijderd, gehakt
- 1/4 kopje water
- 1 theelepel groentebouillon of ander zoutloos kruidenmengsel aangepast aan de smaak
- 1 grote ui, gehakt
- 1/3 kop soja, hennep of amandelmelk
Instructies
Kook of stoom aardappelen tot ze gaar zijn, ongeveer 15 minuten. Stoom boerenkool tot het zacht is. Goed uitlekken. Meng 1/4 kopje water en groentebouillon in een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de ui tot hij zacht is. Pureer aardappelen goed en voeg zo nodig plantaardige melk toe om de gewenste consistentie te bereiken. Roer boerenkool en uien door en verwarm indien nodig opnieuw op laag vuur.
Voedingswaarde per persoon
Notice: unserialize(): Error at offset 32 of 479 bytes in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 108
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 109
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 109
Over de ingrediënten van de Colcannon, Ierse Stampot
Aardappel
Aardappelen bevatten vooral koolhydraten, kalium en vitamine B6 en verder ook vezels, eiwit, foliumzuur en vitamine C. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. In de aardappel vind je de koolhydraten vooral in de vorm van zetmeel.
Kool
Vrijwel alle koolsoorten zijn rijk aan vitamines en mineralen. De soort en hoeveelheid vitamines en mineralen wisselt per koolsoort. Zo bevat rode kool veel vitamine A, B en vooral C, maar ook ijzer en calcium. En is boerenkool rijk aan vitamine A, B2, B6, C, foliumzuur en calcium. In savooiekool zit veel kalium, beta-caroteen en foliumzuur. Allemaal stoffen die je elke dag nodig hebt en die de kans dat je ziek wordt helpen verkleinen.
Boerenkool
Dankzij de omega 3- en omega 6-vetzuren draagt het eten van boerenkool bij aan een gezond hart. Volgens onderzoek van het American Heart Assocation dat in 2009 werd gepubliceerd blijkt dat omega 6-vetzuren de kans op het krijgen van coronaire hartziektes doet verkleinen.Ook het kalium in boerenkool draagt bij aan een gezond hart. Kalium kan voor een lagere bloeddruk zorgen en kan de kans op het krijgen van hart- en vaatziektes verminderen.
Appel
In Nederland zijn appels de derde bron voor de bevolking om flavonoïdenbinnen te krijgen. De appel is goed als je wilt afvallen, de appel werkt bloeddruk verlagend en kan zelfs de kans op kanker verminderen daarbij heeft het ook nog andere voordelen.
Ui
In uien zitten relatief erg veel polyfenolen, meer dan in tomaten, wortels, paprika en ook meer dan in zijn directe familieleden uit de allium-categorie zoals prei en knoflook. Er zijn slechts zes groenten die meer polyfenolen bevatten. Twee daarvan zijn net als ui een allium: sjalotten en selderij. De andere vier zijn: spruitjes, peterselie, artisjokharten en broccoli. Uien bevatten zeer veel van het polyfenol quercetine.