Colcannon, Ierse Stampot

COLCANNON, IERSE STAMPOT

Colcannon, Ierse Stampot

Voor voor 4 personen
Met veel Beta-caroteen, veel Vitamine C, weinig Totaal vet en weinig Zout

Colcannon is een Iers gerecht van aardappelpuree en kool, meestal gekruid met boter, maar deze gezondere versie is minstens net zo lekker.

Ingrediënten

  • 4 middelgrote aardappelen, geschild en in vieren gedeeld
  • 1 grote boerenkool, harde stengels verwijderd, gehakt
  • 1/4 kopje water
  • 1 theelepel groentebouillon of ander zoutloos kruidenmengsel aangepast aan de smaak
  • 1 grote ui, gehakt
  • 1/3 kop soja, hennep of amandelmelk


Instructies

Kook of stoom aardappelen tot ze gaar zijn, ongeveer 15 minuten. Stoom boerenkool tot het zacht is. Goed uitlekken. Meng 1/4 kopje water en groentebouillon in een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de ui tot hij zacht is. Pureer aardappelen goed en voeg zo nodig plantaardige melk toe om de gewenste consistentie te bereiken. Roer boerenkool en uien door en verwarm indien nodig opnieuw op laag vuur.

Voedingswaarde per persoon

  • Calorieën 215
  • Eiwit 7 g
  • Koolhydraten 47 g
  • Totaal vet 1,2 g
  • Verzadigd vet 0,2 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Zout 58 mg
  • Vezels 4,8 g
  • Beta-caroteen 7728 μg
  • Vitamine C 124 mg
  • Calcium 138 mg
  • IJzer 2,3 mg
  • Folaat 52 μg
  • Magnesium 78 mg
  • Zink 0,9 mg
  • Selenium 2,4 μg

Over de ingrediënten van de Colcannon, Ierse Stampot

Boerenkool

Dankzij de omega 3- en omega 6-vetzuren draagt het eten van boerenkool bij aan een gezond hart. Volgens onderzoek van het American Heart Assocation dat in 2009 werd gepubliceerd blijkt dat omega 6-vetzuren de kans op het krijgen van coronaire hartziektes doet verkleinen.Ook het kalium in boerenkool draagt bij aan een gezond hart. Kalium kan voor een lagere bloeddruk zorgen en kan de kans op het krijgen van hart- en vaatziektes verminderen.

Appel

In Nederland zijn appels de derde bron voor de bevolking om flavonoïdenbinnen te krijgen. De appel is goed als je wilt afvallen, de appel werkt bloeddruk verlagend en kan zelfs de kans op kanker verminderen daarbij heeft het ook nog andere voordelen.

Kool

Vrijwel alle koolsoorten zijn rijk aan vitamines en mineralen. De soort en hoeveelheid vitamines en mineralen wisselt per koolsoort. Zo bevat rode kool veel vitamine A, B en vooral C, maar ook ijzer en calcium. En is boerenkool rijk aan vitamine A, B2, B6, C, foliumzuur en calcium. In savooiekool zit veel kalium, beta-caroteen en foliumzuur. Allemaal stoffen die je elke dag nodig hebt en die de kans dat je ziek wordt helpen verkleinen.

Ui

In uien zitten relatief erg veel polyfenolen, meer dan in tomaten, wortels, paprika en ook meer dan in zijn directe familieleden uit de allium-categorie zoals prei en knoflook. Er zijn slechts zes groenten die meer polyfenolen bevatten. Twee daarvan zijn net als ui een allium: sjalotten en selderij. De andere vier zijn: spruitjes, peterselie, artisjokharten en broccoli. Uien bevatten zeer veel van het polyfenol quercetine.

Aardappel

Aardappelen bevatten vooral koolhydraten, kalium en vitamine B6 en verder ook vezels, eiwit, foliumzuur en vitamine C. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. In de aardappel vind je de koolhydraten vooral in de vorm van zetmeel.

Andere gezonde recepten met veel beta-caroteen

Broccoli Met Geroosterde Knoflooksaus
Broccoli Met Geroosterde Knoflooksaus
Kokosgemberkool Met Sesam-korst Tempeh
Kokosgemberkool Met Sesam-korst Tempeh
Gebakken Tofu Met Champignonsaus
Gebakken Tofu Met Champignonsaus

Zoek een recept

Meer dan 400 supermarktvriendelijke, lekkere, gemakkelijke en gezonde veganistische recepten.

Over mij

Frank Schneider

Is veganistisch eten gezond? Is veganisme gezond? Krijg je als veganist voldoende voedingstoffen binnen? Er is veel onduidelijkheid over vegan eten. Planten zijn een bron van vegan Proteïne (eiwitten), Vegan vitamine B12, Veganistisch ijzer en ga zo maar door; alles zit in plantaardig eten. De voedingswaardes in onze veganistische recepten zijn gespecificeerd zodat je zelf kunt zien hoe voedzaam en gezond de gerechten zijn. Of je nu wilt afvallen, gezonder wilt leven, beter voor het milieu wilt leven, dierenleed wilt verminderen of gewoon wilt experimenteren. Onze veganistische recepten helpen je erbij.

Populaire Recepten en Posts
Bonenpasta Met Spruitjes En
Bonenpasta Met Spruitjes En "blauwe Kaas"

Maandag 23-11-2020

Artisjok Linzen Brood
Artisjok Linzen Brood

Vrijdag 20-11-2020

Nootachtige Groene Bonen Schotel
Nootachtige Groene Bonen Schotel

Donderdag 19-11-2020

Bloemkool En Champignonsaus Met Bonenpastawaren En Cashewkaassaus
Bloemkool En Champignonsaus Met Bonenpastawaren En Cashewkaassaus

Maandag 16-11-2020

Balsamico Portobello En Aubergines
Balsamico Portobello En Aubergines

Zondag 15-11-2020

Kookboek E-book

444 Exlusieve Voedzame Vegan Recepten.

Koop nu