Chocolaty Linzen
Voor voor 0 personen
Met veel Folaat, veel IJzer, weinig Zout en weinig Totaal vet
Een hele onverwachte maar lekkere combi!
Ingrediënten
- 3 dadels, ontpit
- 1/4 kop sojamelk
- 1 eetlepel natuurlijk cacaopoeder
- 1 blikje linzen, uitgelekt
- 1 kop gehakte cherrytomaten
Instructies
Meng de dadels met sojamelk en cacaopoeder om een roomsaus te maken en meng dan de linzen en de gehakte tomaten.
Voedingswaarde per persoon
- Calorieën 306
- Eiwit 21 g
- Koolhydraten 56 g
- Totaal vet 1,8 g
- Verzadigd vet 0,4 g
- Cholesterol 0 mg
- Zout 20 mg
- Vezels 19,5 g
- Beta-caroteen 346 μg
- Vitamine C 13 mg
- Calcium 93 mg
- IJzer 8 mg
- Folaat 399 μg
- Magnesium 107 mg
- Zink 3,2 mg
- Selenium 6.6 μg
Over de ingrediënten van de Chocolaty Linzen
Ui

In uien zitten relatief erg veel polyfenolen, meer dan in tomaten, wortels, paprika en ook meer dan in zijn directe familieleden uit de allium-categorie zoals prei en knoflook. Er zijn slechts zes groenten die meer polyfenolen bevatten. Twee daarvan zijn net als ui een allium: sjalotten en selderij. De andere vier zijn: spruitjes, peterselie, artisjokharten en broccoli. Uien bevatten zeer veel van het polyfenol quercetine.
Linzen

Net zoals alle peulvruchten zijn linzen rijk aan vezels en proteïne. Dat is hun grootste bijdrage aan de gezondheid. Verder zitten er veel gezonde mineralen in linzen. In 100 gram linzen zit twee keer zoveel als de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) voor het mineraal molybdeen. Een onsje linzen bevat 90% van de ADH aan foliumzuur. 100 Gram is goed voor de helft van de ADH aan het aminozuur tryptofaan en het mineraal mangaan. Een onsje linzen is daarnaast goed voor 36% van de ADH aan ijzer, proteïne en fosfor. Verder zit koper en vitamine B1 er in ruime mate in de linze.
Sojamelk

Er lijkt een verband te zijn tussen soja en een verlaging van het LDL cholesterol. De afgelopen jaren was dit de heersende gedachte en stond dit ook wel op verpakkingen van producten. De EFSA (European Food Safety Authority) geeft onafhankelijk wetenschappelijk advies aan de Europese Commissie over voedings- en gezondheidsclaims, en heeft kritisch naar dit verband gekeken.