Chinese Abrikoos Roerbak
Voor voor 4 personen
Met veel Eiwit, veel Selenium, weinig Verzadigd vet en weinig Suikers
Ingrediënten
- 1/4 kop gedroogde abrikozen
- 1/4 kopje witte wijn
- 4 eetlepels water, verdeeld
- 2 blokken extra stevige tofu, in kleine stukjes gesneden
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 2 eetlepels groentebouillon of een andere zoutvrije kruidenmix, aangepast aan de smaak
- 1 theelepel zoutarme soyasaus
- 2-3 pakjes bevroren gemengde oosterse groenten
- 1/2 theelepel vijf kruidenpoeder
Instructies
Giet de wijn over de abrikozen en laat ze minstens 30 minuten weken. Verwarm 2 eetlepels water in een grote pan en voeg de tofu toe. Strooi knoflookpoeder over tofu. Bak de tofu op middelhoog vuur, in het begin vaak roeren om te voorkomen dat hij blijft kleven. Meng in een kleine kom de resterende 2 eetlepels water, groentebouillon, abrikozenconfituur, wijn en de zoutarme soyasaus. Strooi de helft van dit mengsel over de tofu en laat sudderen. Ontdooi de bevroren groenten in een magnetron of stoom ze. Voeg de groenten na ontdooien toe aan de tofu. Doe de resterende saus over de tofu-groentemix en voeg het vijfkruidenpoeder toe. Blijf sudderen tot de vloeistof grotendeels is afgekookt.
Voedingswaarde per persoon
Notice: unserialize(): Error at offset 32 of 540 bytes in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 108
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 109
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 109
Over de ingrediënten van de Chinese Abrikoos Roerbak
Ui
In uien zitten relatief erg veel polyfenolen, meer dan in tomaten, wortels, paprika en ook meer dan in zijn directe familieleden uit de allium-categorie zoals prei en knoflook. Er zijn slechts zes groenten die meer polyfenolen bevatten. Twee daarvan zijn net als ui een allium: sjalotten en selderij. De andere vier zijn: spruitjes, peterselie, artisjokharten en broccoli. Uien bevatten zeer veel van het polyfenol quercetine.
Abrikozen
Abrikozen zijn familie van perziken en pruimen. De smaken komen dan ook redelijk overeen. Dit fruit, dat door de Grieken vroeger de âgouden eieren van de zonâ werd genoemd, is rijk aan vitamine A, vitamine C, kalium, luteïne en zeaxanthine.
Tofu
Op het gebied van vitaminen zitten er wel een aantal in tofu, maar deze zijn niet in dergelijke hoeveelheden dat ze een grote bijdrage hebben aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. In 100 gram tofu zit 5% van de ADH van vitamine B9. Vitamine B1, B2 en B6 zijn allen goed voor 4%. Voor mineralen ligt het wat beter voor tofu. Zo zit er 20% van het ADH aan calcium in. Voor magnesium is dit 31%, gevolgd door selenium met 14% en fosfor met 12%. Als laatste zit er voor 11% van de ADH aan koper in.
Knoflook
Aan knoflook worden allerlei gezonde eigenschappen toegedicht. Zo zou het je immuunsysteem versterken en luchtweginfecties bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat de groente een antibacteriële werking heeft en beschermt tegen kanker. Knoflook lijkt de afzetting van plaque op de vaatwanden te verminderen, maar vermindert daarnaast ook de bloedstolling. Voor het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte toont wetenschappelijk onderzoek lichte aanwijzingen.