Cashew Paddenstoel Stroganoff
Voor voor 8 personen
Met veel Selenium, veel Zink, weinig Verzadigd vet en weinig Suikers
Een hele bijzondere strofanoff met veel groenten.
Ingrediënten
- 1 1/2 pond champignons (portobellos, kastanjes, shiitakes), schoongemaakt en in plakjes gesneden
- 1/2 kopje rode wijn
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 1/2 theelepel zoutarme soyasaus
- 1 grote zoete ui, gehakt
- 1/2 kop gehakte knoflook
- 4 takjes verse tijm
- 2 takjes verse rozemarijn
- versgemalen zwarte peper
- 2 bossen boerenkool, harde stengels verwijderd en fijngehakt
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 1 1/2 kopjes cashewnoten, een nacht geweekt in water
- 2 1/2 kopjes ongezoete cashewnotenmelk
- 2 eetlepels paprikapoeder
- 1/3 kop gedroogde uivlokken
- 2 eetlepels groentebouillon of andere zoutvrije kruiden, aangepast aan de smaak
- 4 theelepels mosterd
- 1/3 kopje citroensap of naar smaak
- 1/4 kop Edelgist
- 3 kopjes diepvrieserwten, ontdooid
- 200 gram bonenpasta, gekookt volgens de aanwijzingen op de verpakking en apart gezet
- 1/2 kop rauwe cashewnoten, licht geroosterd en fijngehakt
Instructies
In een grote kom besprenkel je de champignons met de rode wijn, balsamicoazijn en zoutarme soyasaus. Breng over naar een bakplaat en bestrooi met een kwart van de ui en de helft van de knoflook. Leg de kruidentwijgen erop en besprenkel met een paar zwarte peperkorrels. Bedek met folie en bak op 180 graden gedurende 1 uur, verwijder dan de folie en bak nog eens 15 minuten. Zet opzij. In een grote pan sauteert in water de resterende uien en de resterende knoflook tot ze lichtbruin zijn en voeg de boerenkool in porties toe terwijl deze slinkt. Voeg de gedroogde tijm toe en blijf koken tot de boerenkool zacht is, ongeveer 15 minuten. Mix in een krachtige blender de cashewnoten, cashewnotenmelk, paprika, uienvlokken, groentebouillon, mosterd, citroensap en Edelgist tot een gladde massa. Giet in de boerenkool, voeg de erwten en champignons toe (en eventueel sap uit de champignonpan) en meng het. Schep over de bonenpasta, besprenkel met de fijngehakte geroosterde cashewnoten en serveer.
Voedingswaarde per persoon
Notice: unserialize(): Error at offset 32 of 539 bytes in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 108
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 109
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 109
Over de ingrediënten van de Cashew Paddenstoel Stroganoff
Balsamicoazijn
Balsamico azijn bevat polyfenolen, die zijn krachtige antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen externe en interne schadelijke factoren die onze cellen en weefsels kunnen beschadigen. Wanneer het oxideringsproces in het menselijk lichaam, induceert de vorming van vrije radicalen die kunnen veranderen of vernietigen celmembranen en leiden tot vroegtijdige veroudering, DNA mutatie, aderverkalking, of kanker. Polyfenolen in balsamicoazijn kunnen deze vrije radicalen te vernietigen en helpt ons lichaam bij het bestrijden hart-en vaatziekten en potentieel dodelijke ziekten, door verbetering van het immuunsysteem.
Shiitake
Shiitakes zijn rijk aan eiwitten. Per 100 gram bevatten ze 13 gram eiwitten. Bij de gewone champignon is dit 2,7 gram. Eiwitten zijn bouwstoffen voor het lichaam en zorgen voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel gaat overeten.
Ui
In uien zitten relatief erg veel polyfenolen, meer dan in tomaten, wortels, paprika en ook meer dan in zijn directe familieleden uit de allium-categorie zoals prei en knoflook. Er zijn slechts zes groenten die meer polyfenolen bevatten. Twee daarvan zijn net als ui een allium: sjalotten en selderij. De andere vier zijn: spruitjes, peterselie, artisjokharten en broccoli. Uien bevatten zeer veel van het polyfenol quercetine.
Champignons
De witte champignons, die het meest gegeten worden (die in die blauwe bakjes) zijn ook heel gezond. Het is niet voor niets een supergroente want ze bevatten 12 keer meer antioxidanten dan andere groenten. Bovendien bevatten deze champignons de stof: L-ergotioneine, waarmee beschadigde cellen kunnen worden hersteld. Last but not least is vastgesteld dat âgewoneâ champignons ook nog eens het risico op borstkanker kan verkleinen. Champignons zitten vol mineralen als kalium, fosfor, koper, vezels, vitaminen als vit B2. B3, foliumzuur(B11) en selenium. Zijn een bron van ergosterol dat een voorloper is van vitamine D. verder zijn ze vet/cholesterolvrij en zoutarm.
Balsamico
Balsamico azijn bevat polyfenolen, die zijn krachtige antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen externe en interne schadelijke factoren die onze cellen en weefsels kunnen beschadigen. Wanneer het oxideringsproces in het menselijk lichaam, induceert de vorming van vrije radicalen die kunnen veranderen of vernietigen celmembranen en leiden tot vroegtijdige veroudering, DNA mutatie, aderverkalking, of kanker. Polyfenolen in balsamicoazijn kunnen deze vrije radicalen te vernietigen en helpt ons lichaam bij het bestrijden hart-en vaatziekten en potentieel dodelijke ziekten, door verbetering van het immuunsysteem.
Azijn
Azijn kan ook gebruikt worden bij lichamelijke klachten en ongemakken. Azijn staat bekend om zijn antischimmel en ontsmettende werking en kan daarom gebruikt worden bij allerlei kwalen, zoals: Aambeien, Acne, Blauwe plekken, Droge mond, Galbulten, Hik, Hoofdluis, Luieruitslag, Maag- en darmstoornissen, Oorproblemen, Psoriasis, Roos, Steken en beten, Transpiratiegeur, Vet haar, Wratten, Zonnebrand en Zweetvoeten.