Bruine Rijst Met Abrikoos
Voor voor 5 personen
Met veel Selenium, veel Magnesium, weinig Zout en weinig Totaal vet
Deze fruitige, gekruide rijst is de perfecte aanvulling op een grote portie van je favoriete voedzame groene groenten.
Ingrediënten
- 2 kopjes bruine en / of wilde rijst
- 1/4 theelepel gemalen komijn
- 1/2 theelepel koriander
- 1/2 theelepel kaneel
- 1 kop gedroogde abrikozen, grof gesneden
- 3 kopjes water
- 1/4 kopje ongebrande sesamzaadjes
Instructies
Kook bruine rijst, kruiden en gedroogde abrikozen met water op laag vuur gedurende 35 minuten. Voeg sesamzaad toe en laat nog 10 minuten sudderen of tot de rijst gaar is.
Voedingswaarde per persoon
Notice: unserialize(): Error at offset 32 of 478 bytes in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 108
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 109
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 109
Over de ingrediënten van de Bruine Rijst Met Abrikoos
Koriander
Koriander is ontstekingsremmend, heeft een bacterie- en schimmelremmende werking (Omura et al. 1995; 1996), kan helpen ter behandeling van angsten en slapeloosheid, is een diureticum (dat wil zeggen, het bevordert de vochtafdrijving via de urine), bevordert de spijsvertering, lijkt een rol te kunnen spelen bij de behandeling van diabetes (British Journal of Nutrition, 2007) en kan een cholesterolverlagende werking hebben (Plant Foods for Human Nutrition, 1997). Naast de brede geneeskrachtige werking is koriander vooral bekend vanwege haar ontgiftende eigenschappen.
Komijn
4 Gram komijn is genoeg voor 15% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) voor ijzer. Het ijzer in komijn is een stof die in hemoglobine voorkomt. Door hemoglobine wordt zuurstof via het bloed getransporteerd. Omdat er door ijzerinname meer zuurstofmoleculen door de bloedbaan kunnen stromen verhoogt inname van extra ijzer de algemene levensvitaliteit en het voorkomt bloedarmoede. Behalve ijzer zitten er nog andere mineralen in komijn. Het bevat mangaan(7%ADH), magnesium(3.8%ADH) en calcium(3.9%ADH). Al met al is het een voedzame stof.
Kaneel
Kaneel wordt al eeuwenlang gebruikt in de geneeskunde. Denk bijvoorbeeld aan de bestrijding van verkoudheid, diarree, misselijkheid, winderigheid, menstruatiepijnen en zelfs tegen koude voeten. Jazeker, ook tegen koude voeten, want kaneel verwarmt je lichaam! Kaneel is eigenlijk een algemeen toepasbaar âmedicijnâ wat je heel erg breed in kunt zetten. Je krijgt eenvoudigweg meer energie nadat je kaneel hebt gegeten.
Ui
In uien zitten relatief erg veel polyfenolen, meer dan in tomaten, wortels, paprika en ook meer dan in zijn directe familieleden uit de allium-categorie zoals prei en knoflook. Er zijn slechts zes groenten die meer polyfenolen bevatten. Twee daarvan zijn net als ui een allium: sjalotten en selderij. De andere vier zijn: spruitjes, peterselie, artisjokharten en broccoli. Uien bevatten zeer veel van het polyfenol quercetine.
Abrikozen
Abrikozen zijn familie van perziken en pruimen. De smaken komen dan ook redelijk overeen. Dit fruit, dat door de Grieken vroeger de âgouden eieren van de zonâ werd genoemd, is rijk aan vitamine A, vitamine C, kalium, luteïne en zeaxanthine.
Rijst
Rijst bevat vooral koolhydraten. Verder bevat rijst eiwitten, B-vitamines en mineralen, zoals fosfor en kalium. Zilvervliesrijst levert vezels. Witte rijst levert weinig tot geen vezels.Vezels zorgen voor een goede darmwerking en geven een verzadigd ofwel vol gevoel.Â