Broccoli Met Romige Amandelsaus
Voor voor 4 personen
Met veel Vitamine C, veel Magnesium, weinig Koolhydraten en weinig Verzadigd vet
Een romige saus op smaak gebracht met gember en knoflook en sesamzaadjes maken gestoomde broccoli een heerlijke traktatie.
Ingrediënten
- 1 kop rauwe amandelen of 1/2 kop rauwe amandelboter
- 1 kop soja, hennep- of amandelmelk
- 2 kleine teentjes knoflook, fijngehakt of naar smaak
- 2 theelepels fijngehakte gember
- 1 eetlepel citroensap
- 1/2 theelepel gemalen mosterd
- 1/8 theelepel zwarte peper, of naar smaak
- 6 kopjes broccoli, in roosjes gesneden
- 1 kop gehakte rode paprika
- 2 eetlepels ongebrande sesamzaadjes, licht geroosterd
Instructies
Meng amandelen, plantaardige melk, knoflook, gember, citroensap, gemalen mosterd en zwarte peper in een krachtige blender tot een gladde en romige mix. Verwarm 1/8 kop water in een grote bakpan. Voeg broccoli en rode peper toe. Bedek en kook ongeveer 7 minuten, of tot broccoli zacht is, voeg meer water toe als dat nodig is. Roer de amandelsaus erdoor. Bestrooi met geroosterde sesamzaadjes.
Voedingswaarde per persoon
- Calorieën 312
- Eiwit 14 g
- Koolhydraten 22 g
- Totaal vet 21,3 g
- Verzadigd vet 1,8 g
- Cholesterol 0 mg
- Zout 72 mg
- Vezels 9.8 g
- Beta-caroteen 1100 μg
- Vitamine C 171 mg
- Calcium 247 mg
- IJzer 3,1 mg
- Folaat 126 μg
- Magnesium 155 mg
- Zink 2,4 mg
- Selenium 6,5 μg
Over de ingrediënten van de Broccoli Met Romige Amandelsaus
Amandelmelk

Amandelen hebben een gunstig (verlagend) effect op het cholesterolgehalte. Hoe komt dat? Doordat amandelen vol zitten met plantensterolen: stofjes die de opname van cholesterol door de darmen tegengaan. Maar dat is nog niet alles. Amandelen zijn een bron van vitamine E, in een vorm die gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen. Als je iedere dag 30 gram amandelen eet, kom je aan 33% van je dagelijkse behoefte aan vitamine E. Later in dit artikel geven we je een aantal opties om gemakkelijk aan dit streven te komen. Verder zijn amandelen regelrechte vezelbommetjes en bevatten ze veel proteïnes, omega 3 en onverzadigde vetzuren.
Boter

Aan plantaardige boter worden vaak nog extra vetoplosbare vitaminen waaronder vitamine A, D, E en K toegevoegd. Een voorbeeld ter vergelijking per 100 gram product: roomboter bevat 0,3 microgram vitamine D en 100 procent plantaardige margarine bevat 7,5 microgram vitamine D. Deze verrijking draagt bij aan een hogere vitamine D-inname. Voldoende vitamine D binnenkrijgen is belangrijk voor het voorkomen van botontkalking of osteoporose en/of spierzwakte.
Amandelboter

Amandelen hebben een gunstig (verlagend) effect op het cholesterolgehalte. Hoe komt dat? Doordat amandelen vol zitten met plantensterolen: stofjes die de opname van cholesterol door de darmen tegengaan. Maar dat is nog niet alles. Amandelen zijn een bron van vitamine E, in een vorm die gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen. Als je iedere dag 30 gram amandelen eet, kom je aan 33% van je dagelijkse behoefte aan vitamine E. Later in dit artikel geven we je een aantal opties om gemakkelijk aan dit streven te komen. Verder zijn amandelen regelrechte vezelbommetjes en bevatten ze veel proteïnes, omega 3 en onverzadigde vetzuren.
Amandelen

Amandelen hebben een gunstig (verlagend) effect op het cholesterolgehalte. Hoe komt dat? Doordat amandelen vol zitten met plantensterolen: stofjes die de opname van cholesterol door de darmen tegengaan. Maar dat is nog niet alles. Amandelen zijn een bron van vitamine E, in een vorm die gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen. Als je iedere dag 30 gram amandelen eet, kom je aan 33% van je dagelijkse behoefte aan vitamine E. Later in dit artikel geven we je een aantal opties om gemakkelijk aan dit streven te komen. Verder zijn amandelen regelrechte vezelbommetjes en bevatten ze veel proteïnes, omega 3 en onverzadigde vetzuren.
Knoflook

Aan knoflook worden allerlei gezonde eigenschappen toegedicht. Zo zou het je immuunsysteem versterken en luchtweginfecties bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat de groente een antibacteriële werking heeft en beschermt tegen kanker. Knoflook lijkt de afzetting van plaque op de vaatwanden te verminderen, maar vermindert daarnaast ook de bloedstolling. Voor het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte toont wetenschappelijk onderzoek lichte aanwijzingen.
Hennep

Hennep was vele duizenden jaren geleden één van de eerste voedselgewassen die de mens verbouwde en dat is niet voor niets. Het bevat vele belangrijke voedingsstoffen die met name in de zaden in zeer geconcentreerde vorm voorkomen. Zo vind je in de zaden een uitzonderlijke concentratie aan hoogwaardige (zogenoemde exogene) eiwitten, oliën waaronder omega-3, -6 en 9, een aantal mineralen waaronder magnesium, kalium, ijzer en koper, de vitamines C, E B1, B2, B3 en B6 en vezels.