Broccoli Met Rode Linzensaus

BROCCOLI MET RODE LINZENSAUS

Broccoli Met Rode Linzensaus

Broccoli Met Rode Linzensaus

Voor voor 4 personen
Met veel Beta-caroteen, veel Vitamine C, weinig Totaal vet en weinig Calorieën

Superlekkere wortel-linzensaus voor over de broccoli!

Ingrediënten

  • 1/2 kopje rode linzen
  • 1 middelgrote ui, gehakt
  • 1 kleine teentje knoflook, fijngehakt
  • 2 kopjes wortelsap
  • 1 pond broccoli roosjes
  • 1 soeplepel groentebouillon of een andere zoutvrije kruidenmix, aangepast aan de smaak
  • 1/2 theelepel kruidenmengsel
  • 1/2 theelepel balsamicoazijn
  • 1/4 kop gehakte pecannoten


Instructies

Voeg linzen, uien, knoflook en wortelsap toe aan een steelpan. Breng aan de kook, dek af en laat gedurende 20-30 minuten sudderen tot de linzen zacht zijn. Voeg indien nodig meer wortelsap toe. Ondertussen stoom de broccoliroosjes tot ze zacht zijn. Doe het gekookte linzenmengsel in een keukenmachine of mixer samen met de groentebouillon, kruiden en balsamicoazijn en meng tot een gladde puree. Voeg wat wortelsap toe als het te dik is. Doe de broccoli in een kom en combineer met de saus. Top met gehakte pecannoten. Opmerking: dit gerecht kun je goed in de vriezer bewaren.

Voedingswaarde per persoon

  • Calorieën 229
  • Eiwit 12 g
  • Koolhydraten 36 g
  • Totaal vet 6.1 g
  • Verzadigd vet 0.6 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Zout 115 mg
  • Vezels 5.1 g
  • Beta-caroteen 10990 μg
  • Vitamine C 120 mg
  • Calcium 117 mg
  • IJzer 4 mg
  • Foliumzuur 149 μg
  • Magnesium 78 mg
  • Zink 2 mg
  • Selenium 6,7 μg

Over de ingrediënten van de Broccoli Met Rode Linzensaus

Ui

In uien zitten relatief erg veel polyfenolen, meer dan in tomaten, wortels, paprika en ook meer dan in zijn directe familieleden uit de allium-categorie zoals prei en knoflook. Er zijn slechts zes groenten die meer polyfenolen bevatten. Twee daarvan zijn net als ui een allium: sjalotten en selderij. De andere vier zijn: spruitjes, peterselie, artisjokharten en broccoli. Uien bevatten zeer veel van het polyfenol quercetine.

Linzen

Net zoals alle peulvruchten zijn linzen rijk aan vezels en proteïne. Dat is hun grootste bijdrage aan de gezondheid. Verder zitten er veel gezonde mineralen in linzen. In 100 gram linzen zit twee keer zoveel als de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) voor het mineraal molybdeen. Een onsje linzen bevat 90% van de ADH aan foliumzuur. 100 Gram is goed voor de helft van de ADH aan het aminozuur tryptofaan en het mineraal mangaan. Een onsje linzen is daarnaast goed voor 36% van de ADH aan ijzer, proteïne en fosfor. Verder zit koper en vitamine B1 er in ruime mate in de linze.

Knoflook

Aan knoflook worden allerlei gezonde eigenschappen toegedicht. Zo zou het je immuunsysteem versterken en luchtweginfecties bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat de groente een antibacteriële werking heeft en beschermt tegen kanker. Knoflook lijkt de afzetting van plaque op de vaatwanden te verminderen, maar vermindert daarnaast ook de bloedstolling. Voor het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte toont wetenschappelijk onderzoek lichte aanwijzingen.

Broccoli

Het mag duidelijk zijn dat broccoli echt heel goed is voor je gezondheid. Sulforafaan is hierbij de belangrijkste stof, maar er zit zoveel meer goeds in broccoli: vitamine A, C, E en K; mineralen zoals calcium en fosfor; oplosbare vezels en waarschijnlijk een hele hoop voedingsstoffen die nog ontdekt moeten worden. Een natuurlijke superfood dus die best wekelijks op tafel mag staan.

Wortel

Betacaroteen is een pro-vitamine A, dat wil zeggen dat betacaroteen het lichaam helpt bij het omzetten van vitamine A. dus zonder betacaroteen heeft het lichaam weinig aan vitamine A. Daarbij is uit onderzoek gebleken dat betacaroteen een goede antioxidant is en je helpt in het bestrijden van vrije radicalen.

Andere gezonde recepten met veel beta-caroteen

Broccoli Met Geroosterde Knoflooksaus
Broccoli Met Geroosterde Knoflooksaus
Kokosgemberkool Met Sesam-korst Tempeh
Kokosgemberkool Met Sesam-korst Tempeh
Gebakken Tofu Met Champignonsaus
Gebakken Tofu Met Champignonsaus

Zoek een recept

Meer dan 400 supermarktvriendelijke, lekkere, gemakkelijke en gezonde veganistische recepten.

Over mij

Frank Schneider

Is veganistisch eten gezond? Is veganisme gezond? Krijg je als veganist voldoende voedingstoffen binnen? Er is veel onduidelijkheid over vegan eten. Planten zijn een bron van vegan Proteïne (eiwitten), Vegan vitamine B12, Veganistisch ijzer en ga zo maar door; alles zit in plantaardig eten. De voedingswaardes in onze veganistische recepten zijn gespecificeerd zodat je zelf kunt zien hoe voedzaam en gezond de gerechten zijn. Of je nu wilt afvallen, gezonder wilt leven, beter voor het milieu wilt leven, dierenleed wilt verminderen of gewoon wilt experimenteren. Onze veganistische recepten helpen je erbij.

Populaire Recepten en Posts
Romige Boerenkool En Wilde Rijst
Romige Boerenkool En Wilde Rijst

Zondag 02-08-2020

Pompoen Met Pompoenpesto
Pompoen Met Pompoenpesto

Zaterdag 01-08-2020

Gebakken Suz's Bean Enchilada's
Gebakken Suz's Bean Enchilada's

Donderdag 30-07-2020

Vullend Pompoengerecht
Vullend Pompoengerecht

Dinsdag 28-07-2020

Aziatische Groenten Wokgerecht
Aziatische Groenten Wokgerecht

Zondag 26-07-2020

Kookboek E-book

444 Exlusieve Voedzame Vegan Recepten.

Koop nu