Broccoli Met Knoflook
Voor voor 4 personen
Met veel Vitamine C, veel Foliumzuur, weinig Calorieën en weinig Koolhydraten
Het eenvoudige gerecht van gestoomde broccoli op smaak gebracht met knoflook en Dijon-mosterd is buitengewoon veelzijdig. Het zal bijna elke maaltijd afmaken.
Ingrediënten
- 1 broccoli, in roosjes gesneden of 1 zak bevroren broccoli
- 1 theelepel olijfolie
- 2 knoflookteentjes, fijngehakt
- 1 theelepel mosterd
Instructies
Stoom broccoli gedurende 5 tot 7 minuten. Plaats in een grote kom. Meng de olie, knoflook en mosterd en besprenkel de broccoli met het mengsel. Stoom alles nog 5 minuten. Opmerking: de dressing in dit recept werkt ook met andere groene groenten. Probeer het met bijvoorbeeld met asperges en groene bonen.
Voedingswaarde per persoon
- Calorieën 56
- Eiwit 4 g
- Koolhydraten 11 g
- Totaal vet 0.6 g
- Verzadigd vet 0,1 g
- Cholesterol 0 mg
- Zout 74 mg
- Vezels 4 g
- Beta-caroteen 549 μg
- Vitamine C 136 mg
- Calcium 76 mg
- IJzer 1,2 mg
- Foliumzuur 96 μg
- Magnesium 33 mg
- Zink 0,6 mg
- Selenium 4,4 μg
Over de ingrediënten van de Broccoli Met Knoflook
Knoflook

Aan knoflook worden allerlei gezonde eigenschappen toegedicht. Zo zou het je immuunsysteem versterken en luchtweginfecties bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat de groente een antibacteriële werking heeft en beschermt tegen kanker. Knoflook lijkt de afzetting van plaque op de vaatwanden te verminderen, maar vermindert daarnaast ook de bloedstolling. Voor het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte toont wetenschappelijk onderzoek lichte aanwijzingen.
Olijfolie

Er bestaat ontzettend veel onenigheid over vetten in de voeding. Je ziet allerlei meningsverschillen langskomen over dierlijke vetten, oliën uit zaden en bijna alles ertussenin. Maar extra vergine olijfolie is één van de weinige vetten waarover bijna iedereen het wel eens is. Deze olie, onderdeel van het Mediterrane dieet, is een traditioneel vet dat bij een deel van de gezondste bevolkingsgroepen ter wereld al lang tot de basisvoeding hoort. Er is ook behoorlijk veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van olijfolie, waaruit blijkt de vetzuren en antioxidanten erin krachtige, gunstige effecten hebben op de gezondheid, zoals een verlaagd risico op hartziekte.
Broccoli

Het mag duidelijk zijn dat broccoli echt heel goed is voor je gezondheid. Sulforafaan is hierbij de belangrijkste stof, maar er zit zoveel meer goeds in broccoli: vitamine A, C, E en K; mineralen zoals calcium en fosfor; oplosbare vezels en waarschijnlijk een hele hoop voedingsstoffen die nog ontdekt moeten worden. Een natuurlijke superfood dus die best wekelijks op tafel mag staan.
Mosterd

Mosterdzaad bevat de mineralen seleen, fosfor, mangaan en magnesium. Voorts is het een bron van tryptofaan, wat een essentieel aminozuur is. Er zitten zelfs omega3-vetten in. Dat zijn de gezonde vetten waarvan je helemaal niet aankomt. Mosterdzaad is juist een afslanker. Het bevordert de verbranding van vetten in het lichaam, de hydrolyse. Het kan dus geen kwaad om mosterd op je kaas te doen. Er zitten wel allerlei vitaminen in mosterd zoals vitaminen uit het B-complex en vitamine K maar de hoeveelheid is relatief weinig. Toch zorgen deze vitaminen voor de algehele gezondheidsbevorderende werking van mosterd.