Broccoli Met Geroosterde Knoflook En Sjalotten
Voor voor 4 personen
Met veel Vitamine C, veel Foliumzuur, weinig Calorieën en weinig Koolhydraten
In dit eenvoudige recept voegen geroosterde knoflook en sjalotten zoetheid en karakter toe aan gestoomde broccoli. Neem broccoli en andere kruisbloemige groenten op in uw dagelijkse voeding. Ze bevatten unieke kankerbestrijdende fytochemicaliën.
Ingrediënten
- 1/2 kop knoflookteentjes, gepeld en gehalveerd
- 1 kop sjalotten, geschild en in vieren gesneden
- groentebouillon
- 1 broccoli, in roosjes gesneden
- gemalen rode pepervlokken, naar smaak
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg in een kleine, ondiepe pan de knoflook en sjalotten en voeg voldoende groentebouillon toe om het geheel af te dekken. Rooster 20-25 minuten. Wanneer het grootste deel van de vloeistof is verdampt en de knoflook en sjalotten zacht zijn, haal ze uit de oven. Breng ondertussen 1 cm water aan de kook in een pan met een stoommandje. Voeg de broccoli toe en dek af. Zet het vuur laag en laat het 13 minuten koken of tot de broccoli zacht is. Combineer broccoli met geroosterde knoflook en sjalotten. Breng op smaak met rode pepervlokken.
Voedingswaarde per persoon
- Calorieën 110
- Eiwit 6 g
- Koolhydraten 23 g
- Totaal vet 0.7 g
- Verzadigd vet 0,1 g
- Cholesterol 0 mg
- Zout 92 mg
- Vezels 5.6 g
- Beta-caroteen 563 μg
- Vitamine C 144 mg
- Calcium 123 mg
- IJzer 2 mg
- Foliumzuur 110 μg
- Magnesium 45 mg
- Zink 1 mg
- Selenium 6,7 μg
Over de ingrediënten van de Broccoli Met Geroosterde Knoflook En Sjalotten
Ui

In uien zitten relatief erg veel polyfenolen, meer dan in tomaten, wortels, paprika en ook meer dan in zijn directe familieleden uit de allium-categorie zoals prei en knoflook. Er zijn slechts zes groenten die meer polyfenolen bevatten. Twee daarvan zijn net als ui een allium: sjalotten en selderij. De andere vier zijn: spruitjes, peterselie, artisjokharten en broccoli. Uien bevatten zeer veel van het polyfenol quercetine.
Knoflook

Aan knoflook worden allerlei gezonde eigenschappen toegedicht. Zo zou het je immuunsysteem versterken en luchtweginfecties bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat de groente een antibacteriële werking heeft en beschermt tegen kanker. Knoflook lijkt de afzetting van plaque op de vaatwanden te verminderen, maar vermindert daarnaast ook de bloedstolling. Voor het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte toont wetenschappelijk onderzoek lichte aanwijzingen.
Broccoli

Het mag duidelijk zijn dat broccoli echt heel goed is voor je gezondheid. Sulforafaan is hierbij de belangrijkste stof, maar er zit zoveel meer goeds in broccoli: vitamine A, C, E en K; mineralen zoals calcium en fosfor; oplosbare vezels en waarschijnlijk een hele hoop voedingsstoffen die nog ontdekt moeten worden. Een natuurlijke superfood dus die best wekelijks op tafel mag staan.
Sjalotten

Sjalotjes bevatten meer mineralen en vitaminen dan gewone uien. Vitamine A, een antioxidant dat goed is voor de ogen, zit het meest in sjalotten. Deze ondergronds groeiende groente bevat per 110 gram 35% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)aan vitamine A. Pirydoxine of vitamine B6 zit ook veel in de sjalot; 27% van de ADH. Overige vitaminen die het sjalotje rijk is zijn: vitamine C (13% ADH), foliumzuur of B11 (9%ADH), pantotheenzuur of B5 (6% ADH) en thiamine of B1 (5% ADH).
Peper

Zwarte peper werd al in het oude India gebruikt als middeltje tegen allerlei aandoeningen, waaronder keelontstekingen en problemen met de spijsvertering. Ook bij de Romeinen en de Grieken was de peperkorrel populair om zijn medicinale eigenschappen en veel van deze oude geneeskunde wordt door de hedendaagse wetenschap ondersteund.