Broccoli En Shiitake Paddestoelen Met Thaise Pindasaus
Voor voor 4 personen
Met veel Vitamine C, veel Selenium, weinig Zout en weinig Koolhydraten
Een snel wokgerecht met een smakelijke woksaus is een geweldige manier om snel te kunnen gaan eten. Kook de groenten totdat ze net knapperig zijn en nog steeds een lichte crunch hebben. Dit behoudt de voedingsstoffen en zorgt voor de perfecte textuur.
Ingrediënten
- Voor de Thaise pindasaus:
- 1 1/2 kopjes water
- 7 vaste dadels of 3 1/2 medjool dadels, ontpit
- 1/3 kopje natuurlijke, ongezouten pindakaas
- 2 eetlepels ongezoete geraspte kokosnoot
- 1 theelepel gemalen gember
- 1 eetlepel limoensap
- 1 theelepel rood kerriepoeder
- 1/2 theelepel chilipoeder
- 1/2 theelepel gemalen komijn
- 1/4 theelepel gemalen kurkuma
- Voor de groenten:
- 1 kop gehakte uien
- 6 kopjes broccoliroosjes
- 1 kop dun gesneden rode paprika stroken
- 2 kopjes bijgesneden peultjes
- 2 kopjes gesneden shiitake paddenstoelen
Instructies
Om de saus te maken: meng het water en de dadels in een krachtige blender, voeg dan pindakaas, kokosnoot, gember, limoensap en kruiden toe en mix opnieuw tot het goed is gecombineerd. Om de groenten te koken: verwarm 1/4 kopje water in een grote wok of koekenpan met antiaanbaklaag, voeg gehakte uien en broccoli toe, dek af en kook gedurende 4 minuten. Af en toe roeren en voeg zo nodig extra water toe om vastkoeken te voorkomen. Verwijder de deksel en voeg rode paprikareepjes, shiitake-champignons en peultjes toe en bak nog 4 minuten of tot de groenten knapperig zijn. Voeg de gewenste hoeveelheid saus toe en blijf gedurende 1-2 minuten roerbakken om door te verhitten. Serveer met wilde rijst, indien gewenst.
Voedingswaarde per persoon
- Calorieën 295
- Eiwit 13 g
- Koolhydraten 39 g
- Suikers 18 g
- Totaal vet 13,5 g
- Verzadigd vet 3,2 g
- Cholesterol 0 mg
- Zout 70 mg
- Vezels 11,4 g
- Beta-caroteen 1123 μg
- Vitamine C 174 mg
- Calcium 117 mg
- IJzer 3.4 mg
- Foliumzuur 151 μg
- Magnesium 111 mg
- Kalium 1152 mg
- Zink 2,6 mg
- Selenium 11,9 μg
Over de ingrediënten van de Broccoli En Shiitake Paddestoelen Met Thaise Pindasaus
Gember

Er wordt veel beweerd over gember. Van het verlichten van menstruatiepijn tot het idee dat het kan helpen bij de behandeling van kanker, diabetes of reuma: gember zou verschillende effecten op de gezondheid hebben. Dit zou onder andere komen door stoffen in gember met een anti-oxidatieve of ontstekingsremmende werking.
Kurkuma

Het geheim van kurkuma schuilt m in het stofje curcumine. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat dit stofje uit de geelwortel, oftewel kurkuma, kankercellen kan aanvallen en zelfs kan doden. Ook schijnt het een van de krachtigste antioxidanten te zijn. Van deze stofjes is bekend dat ze onze cellen beschermen tegen beschadiging.
Komijn

4 Gram komijn is genoeg voor 15% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) voor ijzer. Het ijzer in komijn is een stof die in hemoglobine voorkomt. Door hemoglobine wordt zuurstof via het bloed getransporteerd. Omdat er door ijzerinname meer zuurstofmoleculen door de bloedbaan kunnen stromen verhoogt inname van extra ijzer de algemene levensvitaliteit en het voorkomt bloedarmoede. Behalve ijzer zitten er nog andere mineralen in komijn. Het bevat mangaan(7%ADH), magnesium(3.8%ADH) en calcium(3.9%ADH). Al met al is het een voedzame stof.
Limoen

Het is niet alleen vitamine C wat goed helpt tegen ziekten en de gezondheid bevordert, ook limonine, een fytonutriënt, genaamd limonine, in de limoen draagt daar flink toe bij. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat deze sterke fytostof werkt om verschillende kankersoorten te bestrijden. Longkanker, huidkanker, mondkanker, borstkanker, maagkanker en darmkanker worden bestreden door de limonine.
Pindakaas

Normaal gesproken bevat pindakaas bijna 45% vetten. Dit kan per soort enigszins verschillen, maar dat er vetten in zitten is wel duidelijk. Dit kun je verdelen in 80% onverzadigde vetzuren (dus gezonde vetten) en 20% verzadigde vetzuren. In principe zijn deze laatste vetzuren niet erg gezond, maar gezien de verhouding met de gezonde vetten, hoeft dit geen probleem te zijn.
Kerriepoeder

Het geheim van kerrie schuilt m in het stofje curcumine. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat dit stofje uit de geelwortel, oftewel kurkuma, kankercellen kan aanvallen en zelfs kan doden. Ook schijnt het een van de krachtigste antioxidanten te zijn. Van deze stofjes is bekend dat ze onze cellen beschermen tegen beschadiging.