Broccoli A La "diavolo"
Voor voor 3 personen
Met veel Vitamine C, veel Zink, weinig Totaal vet en weinig Cholesterol
Deze broccoli in pittige tomatensaus zal je bord opfleuren. Verhoog het aantal rode pepervlokken als je het lekker warm wilt hebben!
Ingrediënten
- 6 kopjes verse broccoliroosjes
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 1/2 kopjes in blokjes gesneden tomaten
- 1 kop zoutarme tomatensaus of pastasaus
- 1/8 theelepel gemalen rode pepervlokken, of aangepast naar smaak
- 1-2 theelepeltjes zoutarme Italiaanse kruiden
- 1 eetlepel tomatenpurree, aangepast aan de smaak
- 1/4 kop Edelgist
Instructies
Stoom broccoliroosjes tot ze zacht zijn, ongeveer 10-12 minuten. In grote pan op middelhoog vuur, bak de knoflook in 3-4 lepel water gedurende 3-4 minuten. Voeg tomaten, tomatensaus, hete pepervlokken, Italiaanse kruiden en tomatenpurree toe. Laat het 10 minuten sudderen. Roer gestoomde broccoli en Edelgist erdoor. Opmerking: bloemkool werkt ook goed in dit recept.
Voedingswaarde per persoon
Notice: unserialize(): Error at offset 32 of 545 bytes in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 108
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 109
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 109
Over de ingrediënten van de Broccoli A La "diavolo"
Edelgist
De B-vitamines in edelgist dragen bij aan het vergroten van de weerstand, het versterken van het metabolisme, het gezonder maken van de huid en het haar. Vitamine B6 zorgt voor vermindering van vermoeidheid. Edelgistvlokken zijn rijk aan plantaardige eiwitten en daarmee een mooie toevoeging voor iemand die veganistisch eet. Kortom: als je genoeg edelgist eet, krijg je vanzelf een prachtige huid, keiharde nagels en lang glanzend haar.
Knoflook
Aan knoflook worden allerlei gezonde eigenschappen toegedicht. Zo zou het je immuunsysteem versterken en luchtweginfecties bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat de groente een antibacteriële werking heeft en beschermt tegen kanker. Knoflook lijkt de afzetting van plaque op de vaatwanden te verminderen, maar vermindert daarnaast ook de bloedstolling. Voor het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte toont wetenschappelijk onderzoek lichte aanwijzingen.
Ui
In uien zitten relatief erg veel polyfenolen, meer dan in tomaten, wortels, paprika en ook meer dan in zijn directe familieleden uit de allium-categorie zoals prei en knoflook. Er zijn slechts zes groenten die meer polyfenolen bevatten. Twee daarvan zijn net als ui een allium: sjalotten en selderij. De andere vier zijn: spruitjes, peterselie, artisjokharten en broccoli. Uien bevatten zeer veel van het polyfenol quercetine.
Peper
Zwarte peper werd al in het oude India gebruikt als middeltje tegen allerlei aandoeningen, waaronder keelontstekingen en problemen met de spijsvertering. Ook bij de Romeinen en de Grieken was de peperkorrel populair om zijn medicinale eigenschappen â en veel van deze oude geneeskunde wordt door de hedendaagse wetenschap ondersteund.
Broccoli
Het mag duidelijk zijn dat broccoli echt heel goed is voor je gezondheid. Sulforafaan is hierbij de belangrijkste stof, maar er zit zoveel meer goeds in broccoli: vitamine A, C, E en K; mineralen zoals calcium en fosfor; oplosbare vezels en waarschijnlijk een hele hoop voedingsstoffen die nog ontdekt moeten worden. Een natuurlijke superfood dus die best wekelijks op tafel mag staan.