Bonenpasta Met Erwten, Munt En Romesco
Voor voor 6 personen
Met veel Zink, veel IJzer, weinig Totaal vet en weinig Zout
Ingrediënten
- 200 gram bonen pasta, gekookt volgens de aanwijzingen van de verpakking en uitgelekt
- 1 pond verse of ingevroren erwten
- 8 lente-uitjes, in dunne plakjes gesneden
- 1 kopje verse muntblaadjes, gehakt
- Voor de Romesco-saus:
- 1 kopje tomatensaus zonder zout of 1 grote tomaat, in stukjes gesneden
- 3 teentjes knoflook
- 2 theelepels pure chili poeder
- 1 grote rode paprika of 2 geroosterde rode paprika's, in stukjes gesneden
- 1/4 kopje water
- 2 eetlepels sherryazijn
- 2 eetlepels rauwe amandelen
- 2 eetlepels Edelgist
Instructies
In een krachtige blender pureer je alle Romesco-sausingrediënten tot een gladde massa en doe het in een kleine steelpan. Breng aan de kook en laat 5 minuten sudderen. Houd warm. Bak de lente-uitjes en erwten in een beetje witte wijn of water totdat de lente-uitjes zacht zijn geworden, ongeveer 6 minuten. Verdeel de pasta over 6 borden en schep de Romesco-saus er op. Bestrooi met de erwten en lente-uitjes en besprenkel met de gehakte munt. Serveer onmiddellijk.
Voedingswaarde per persoon
Notice: unserialize(): Error at offset 32 of 483 bytes in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 108
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 109
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 109
Over de ingrediënten van de Bonenpasta Met Erwten, Munt En Romesco
Knoflook
Aan knoflook worden allerlei gezonde eigenschappen toegedicht. Zo zou het je immuunsysteem versterken en luchtweginfecties bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat de groente een antibacteriële werking heeft en beschermt tegen kanker. Knoflook lijkt de afzetting van plaque op de vaatwanden te verminderen, maar vermindert daarnaast ook de bloedstolling. Voor het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte toont wetenschappelijk onderzoek lichte aanwijzingen.
Erwten
Er zijn weinig groenten die vitaminen bevatten die in zo gelijke mate verdeeld zijn als het erwtje. Veel groenten kennen een vitamine die eruit springt in kwantiteit. Maar het erwtje, dat eigenlijk geen groente is maar onder de peulvruchten valt, heeft een uitgebalanceerde samenstelling als het gaat om vitaminen. Er zit relatief het meeste vitamine K in. 300 Gram erwtjes is genoeg voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vitamine K.Â
Ui
In uien zitten relatief erg veel polyfenolen, meer dan in tomaten, wortels, paprika en ook meer dan in zijn directe familieleden uit de allium-categorie zoals prei en knoflook. Er zijn slechts zes groenten die meer polyfenolen bevatten. Twee daarvan zijn net als ui een allium: sjalotten en selderij. De andere vier zijn: spruitjes, peterselie, artisjokharten en broccoli. Uien bevatten zeer veel van het polyfenol quercetine.
Tomaat
Tomaten bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals niacine, foliumzuur en vitamine B6. Al deze stoffen worden gelinkt aan het voorkomen van hart- en vaatziektes. Eén studie stelde vast dat bij vrouwen die zeven tot tien porties tomaten per week aten het risico op hartziekten tot 30 procent lager lag dan bij vrouwen die slechts één tot twee keer per week tomaten op het menu zetten. De resultaten waren zelfs nog beter als de vrouwen de tomaten combineerden met een plantaardige olie.
Bonen
Peulvruchten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Peulvruchten zijn verder rijk aan koolhydraten, eiwitten, B- vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium, molybdeen en fosfor. Peulvruchten bevatten veel vezels.