Bloemkool Met Masala Saus
Voor voor 4 personen
Met veel Vitamine C, veel Foliumzuur, weinig Totaal vet en weinig Zout
De zelfgemaakt masala saus geeft een hele nieuwe smaak aan je bloemkool.
Ingrediënten
- 1 middelgrote ui
- 5 teentjes knoflook
- 30 gram in blokjes gesneden tomaten, vers of verpakt in BPA-vrije pakken
- 1 1/4 theelepels milde kerriepoeder
- 3/4 theelepel hete kerriepoeder
- 1 1/2 theelepels gemalen komijn
- 1 theelepel groentebouillon, aangepast aan de smaak)
- 1/2 kop kikkererwtenmeel
- 1 kop bloemkool, gestoomd
Instructies
Sauteer uien en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg in blokjes gesneden tomaten en 1/4 kopje water koken ongeveer 5 minuten. Voeg kerries en komijn toe, kook nog een paar minuten. Plaats in de kom en gebruik een staafmixer om te pureren (of gebruik een keukenmachine of gewone blender). Voeg kikkererwtenmeel langzaam toe tot het ingedikt is. Serveer over gestoomde bloemkool. Opmerking: selecteer tomatenproducten die zijn verpakt in glas of pakken. Deze materialen bevatten geen BPA.
Voedingswaarde per persoon
- Calorieën 125
- Eiwit 7 g
- Koolhydraten 23 g
- Totaal vet 1,8 g
- Verzadigd vet 0,2 g
- Cholesterol 0 mg
- Zout 43 mg
- Vezels 6.2 g
- Beta-caroteen 970 μg
- Vitamine C 65 mg
- Calcium 69 mg
- IJzer 2,4 mg
- Foliumzuur 129 μg
- Magnesium 63 mg
- Zink 1 mg
- Selenium 2.3 μg
Over de ingrediënten van de Bloemkool Met Masala Saus
Komijn

4 Gram komijn is genoeg voor 15% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) voor ijzer. Het ijzer in komijn is een stof die in hemoglobine voorkomt. Door hemoglobine wordt zuurstof via het bloed getransporteerd. Omdat er door ijzerinname meer zuurstofmoleculen door de bloedbaan kunnen stromen verhoogt inname van extra ijzer de algemene levensvitaliteit en het voorkomt bloedarmoede. Behalve ijzer zitten er nog andere mineralen in komijn. Het bevat mangaan(7%ADH), magnesium(3.8%ADH) en calcium(3.9%ADH). Al met al is het een voedzame stof.
Ui

In uien zitten relatief erg veel polyfenolen, meer dan in tomaten, wortels, paprika en ook meer dan in zijn directe familieleden uit de allium-categorie zoals prei en knoflook. Er zijn slechts zes groenten die meer polyfenolen bevatten. Twee daarvan zijn net als ui een allium: sjalotten en selderij. De andere vier zijn: spruitjes, peterselie, artisjokharten en broccoli. Uien bevatten zeer veel van het polyfenol quercetine.
Kerriepoeder

Het geheim van kerrie schuilt m in het stofje curcumine. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat dit stofje uit de geelwortel, oftewel kurkuma, kankercellen kan aanvallen en zelfs kan doden. Ook schijnt het een van de krachtigste antioxidanten te zijn. Van deze stofjes is bekend dat ze onze cellen beschermen tegen beschadiging.
Knoflook

Aan knoflook worden allerlei gezonde eigenschappen toegedicht. Zo zou het je immuunsysteem versterken en luchtweginfecties bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat de groente een antibacteriële werking heeft en beschermt tegen kanker. Knoflook lijkt de afzetting van plaque op de vaatwanden te verminderen, maar vermindert daarnaast ook de bloedstolling. Voor het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte toont wetenschappelijk onderzoek lichte aanwijzingen.