Bloemkool En Champignonsaus Met Bonenpastawaren En Cashewkaassaus
Voor voor 4 personen
Met veel Zink, veel Eiwit, weinig Totaal vet en weinig Suikers
Voor een eenvoudig elegant diner, serveer deze romige bloemkool en pastaschotel met een eenvoudige groene salade en werk de maaltijd af met een fruitige gemengde sorbet.
Ingrediënten
- Voor de Cashew Cheese Sauce:
- 1 kop rauwe cashewnoten
- 1/4 kopje water
- 1/4 kop Edelgist
- 2 eetlepels citroensap
- 1 eetlepel appelciderazijn
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel mosterd
- gemalen peper, naar smaak
- Voor de stoofpot:
- 1 grote ui, gehakt
- 3-5 teentjes knoflook, fijngehakt
- 15 kastanjechampignons, in plakjes gesneden
- 1 rode paprika, fijngesneden in keukenmachine
- 1 pond bloemkoolroosjes, in stukjes gesneden (ongeveer 1 kleine kop)
- 2 eetlepels tomatenpurree, aangepast aan de smaak
- 220 gram Bonenpasta, elke variëteit, gekookt
- 170 gram baby spinazie
Instructies
Om de cashewsaus te maken, meng cashewnoten, water, Edelgist, citroensap, knoflook, azijn, mosterd en gemalen zwarte peper in een krachtige blender tot ze dik en romig is. Het moet de consistentie van zachte roomkaas zijn. Om de stoofpot te maken, bak je de uien en knoflook in een grote pan of wok met 2-3 eetlepels water. Kook tot de uien transparant worden, ongeveer 2 minuten, voeg de champignons toe, dek af en kook nog 5 minuten. Voeg de gehakte bloemkool en rode paprika toe, dek af en kook tot de bloemkool zacht is, ongeveer 10 minuten. Roer de tomatenpurree er in. Voeg 1/4 kopje van de cashew-kaassaus en de gekookte Bonenpasta toe en kook tot deze erdoorheen is, voeg 2-3 eetlepels water om de consistentie en extra saus naar wens aan te passen. Roer de spinazie erdoor en verwarm tot spinazie geslonken is. Bewaar overgebleven saus voor ander gebruik. Hij kan 5 dagen bewaard worden in de koelkast.
Voedingswaarde per persoon
- Calorieën 364
- Eiwit 25 g
- Koolhydraten 58 g
- Suikers 7 g
- Totaal vet 5,9 g
- Verzadigd vet 0.8 g
- Cholesterol 0 mg
- Zout 98 mg
- Vezels 16,5 g
- Beta-caroteen 2877 μg
- Vitamine C 113 mg
- Calcium 272 mg
- Strijk 8.8 mg
- Folaat 224 μg
- Magnesium 102 mg
- Kalium 979 mg
- Zink 4,5 mg
- Selenium 10,3 μg
Over de ingrediënten van de Bloemkool En Champignonsaus Met Bonenpastawaren En Cashewkaassaus
Citroen

Uit onderzoek blijkt dat citroensap ook de bacteriën vernietigt van malaria, cholera, difterie, tyfus en andere dodelijke ziektes. De vitamine C in citroenen neutraliseert vrije radicalen. Dit zijn schadelijke deeltjes die veroudering en ziekte veroorzaken. Citroenschil bevat tangeretine dat helpt tegen hersenkwalen zoals de ziekte van Parkinson. Citroen bevat ook rutine. Rutine werkt heilzaam bij oogkwalen, zoals aandoeningen van het netvlies door suikerziekte. Bovendien werkt citroen (net als andere citrusvruchten, overigens) ontstekingsremmend.
Cashewnoten

Cashewnoten bevatten zeer veel mineralen. Twee handjes met cashewnootjes kan een tekort aan mangaan, kalium, magnesium, ijzer, zink, seleen, fosfor en koper voorkomen. Van het mineraal koper zit in 100 gram cashewnoten maar liefst 244% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH). Naast mineralen bevatten cashewnoten veel vitaminen. Het bevat bijna alle vitaminen van het B-complex; B1, B2, B3, B5, B6 en B11. Van vitamine B1 en E zit er 35% van de ADH in een ons nootjes. Pirydoxine of B6 is ook ruim vertegenwoordigd in cashewnoten; 32% van de ADH. Verder bevat het veel vitamine B5 of pantotheenzuur, namelijk 17% van de ADH.
Edelgist

De B-vitamines in edelgist dragen bij aan het vergroten van de weerstand, het versterken van het metabolisme, het gezonder maken van de huid en het haar. Vitamine B6 zorgt voor vermindering van vermoeidheid. Edelgistvlokken zijn rijk aan plantaardige eiwitten en daarmee een mooie toevoeging voor iemand die veganistisch eet. Kortom: als je genoeg edelgist eet, krijg je vanzelf een prachtige huid, keiharde nagels en lang glanzend haar.
Appel

In Nederland zijn appels de derde bron voor de bevolking om flavonoïdenbinnen te krijgen. De appel is goed als je wilt afvallen, de appel werkt bloeddruk verlagend en kan zelfs de kans op kanker verminderen daarbij heeft het ook nog andere voordelen.
Azijn

Azijn kan ook gebruikt worden bij lichamelijke klachten en ongemakken. Azijn staat bekend om zijn antischimmel en ontsmettende werking en kan daarom gebruikt worden bij allerlei kwalen, zoals: Aambeien, Acne, Blauwe plekken, Droge mond, Galbulten, Hik, Hoofdluis, Luieruitslag, Maag- en darmstoornissen, Oorproblemen, Psoriasis, Roos, Steken en beten, Transpiratiegeur, Vet haar, Wratten, Zonnebrand en Zweetvoeten.
Appelciderazijn

Je kunt appelazijn goed gebruiken om je lichaam te ontgiften. Daar heb je in principe dus geen dure detox- of sapkuur voor nodig! Ook geeft het je door de hoge zuurgraad extra energie. Het doodt schimmels en bacteriën, waardoor je immuunsysteem sterker wordt en je dus meer energie overhoudt. Daarnaast reguleert het de bloeddruk, helpt het tegen acne en bij het behouden van een mooie huid en draagt het bovendien bij aan een betere stofwisseling.