Bloemkool Braadpan
Voor voor 6 personen
Met veel Beta-caroteen, veel Vitamine C, weinig Totaal vet en weinig Calorieën
Bloemkool, gebakken in een rijke saus doordrenkt met wortels, prei en knoflook, is precies wat de dokter heeft voorgeschreven om uw opname van voedingsstoffen voor de dag te verhogen.
Ingrediënten
- 1 kop bloemkool, in roosjes gesneden
- 8 wortels, geschild en fijngesneden
- 1 prei, gewassen en in plakjes, alleen wit gedeelte
- 1 pompoen, in plakjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 kopjes wortelsap of zoutarm groentebouillon
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- 1 eetlepel Edelgist
- 1 eetlepel tomatenpurree
- 1/4 theelepel cayennepeper of naar smaak
- 2 eetlepels versnipperde vegan kaas
- 2 theelepels gerookte zoete paprika
Instructies
Verhit de oven op 180 graden C. Leg de bloemkool in een ovenschaal. Kook wortels, prei, pompoen en knoflook in wortelsap of groentebouillon tot ze gaar zijn. Voeg Italiaanse kruiden, Edelgist, tomatenpurree en cayennepeper toe en mix deze in een krachtige blender tot een gladde massa. Giet over de bloemkool en bak ongeveer 1 uur of tot de bloemkool zacht is. Leg geraspte, vegan kaas erover en laat het in de oven tot het gesmolten is. Bestrooi met de paprikapoeder. Heet opdienen.
Voedingswaarde per persoon
- Calorieën 125
- Eiwit 7 g
- Koolhydraten 21 g
- Totaal vet 2,8 g
- Verzadigd vet 0,5 g
- Cholesterol 0,8 mg
- Zout 182 mg
- Vezels 6.6 g
- Beta-caroteen 7232 μg
- Vitamine C 73 mg
- Calcium 143 mg
- IJzer 2,3 mg
- Foliumzuur 113 μg
- Magnesium 57 mg
- Zink 1,3 mg
- Selenium 2.1 μg
Over de ingrediënten van de Bloemkool Braadpan
Knoflook

Aan knoflook worden allerlei gezonde eigenschappen toegedicht. Zo zou het je immuunsysteem versterken en luchtweginfecties bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat de groente een antibacteriële werking heeft en beschermt tegen kanker. Knoflook lijkt de afzetting van plaque op de vaatwanden te verminderen, maar vermindert daarnaast ook de bloedstolling. Voor het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte toont wetenschappelijk onderzoek lichte aanwijzingen.
Kool

Vrijwel alle koolsoorten zijn rijk aan vitamines en mineralen. De soort en hoeveelheid vitamines en mineralen wisselt per koolsoort. Zo bevat rode kool veel vitamine A, B en vooral C, maar ook ijzer en calcium. En is boerenkool rijk aan vitamine A, B2, B6, C, foliumzuur en calcium. In savooiekool zit veel kalium, beta-caroteen en foliumzuur. Allemaal stoffen die je elke dag nodig hebt en die de kans dat je ziek wordt helpen verkleinen.
Pompoen

Pompoen is rijk aan vitaminen A, C, E, B6, B11 (foliumzuur) en mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, ijzer en fosfor. Een zeer hoog gehalte aan vitamine A en aan antioxidanten (vitaminen C en E) zorgt voor een sterk immuunsysteem en verkleint de kans op welvaartziekten.
Bloemkool

Een bloemkool bevat veel voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en fytonutriënten, dit zijn stoffen die in plantaardig voedsel zitten die goed zijn voor je gezondheid. Door de grote hoeveelheid Calcium en Vitamine C die bloemkool bevat, is slechts 125 gram van de groente al genoeg voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine C. Verder is het een groente die het hoogste percentage Calcium bevat en stoffen die helpen deze stof in je lichaam op te nemen. Hierdoor is bloemkool erg goed voor je botten. Deze Calcium zit in de groene bladeren van een bloemkool en zijn dus zonde om weg te gooien.
Prei

Prei bevat naast vitaminen en mineralen ook veel fytonutriënten. De flavonoïde kaempferol is een stof die vooral goed is voor de bloedvaten. Kaempferol stimuleert de aanmaak van stikstofmonoxide (NO) dat de spieren rond de bloedvaten relaxeert. Foliumzuur in prei is ook goed voor de bloedvaten omdat deze stof de homocysteïneniveaus in het bloed in balans houdt. Een te hoog homocysteïneniveau verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Voorts bevat een prei zeer veel polyfenolen.
Wortel

Betacaroteen is een pro-vitamine A, dat wil zeggen dat betacaroteen het lichaam helpt bij het omzetten van vitamine A. dus zonder betacaroteen heeft het lichaam weinig aan vitamine A. Daarbij is uit onderzoek gebleken dat betacaroteen een goede antioxidant is en je helpt in het bestrijden van vrije radicalen.