Bieten Edamame Roerbakgerecht
Voor voor 3 personen
Met veel Calcium, veel Selenium, weinig Verzadigd vet en weinig Koolhydraten
De zoete smaak van bieten schittert in dit unieke wokgerecht.
Ingrediënten
- 3 bieten
- 400 gram extra stevige tofu, in hapklare stuk gesneden
- 2 eetlepels abrikozenconfituur
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 250 gram edamame
- 1/2 theelepel piment
- 1 theelepel kaneel
- 3 eetlepels witte wijn Azijn of balsamicoazijn
Instructies
In een stoommandje, stoom bieten en de toppen van de bieten. Giet ondertussen voldoende water in een pan om de bodem te bedekken. Voeg tofu toe. Verhit gedurende 2 minuten op een laag vuur. Meng 1 kopje water met abrikozenjam en giet op tofu. Voeg edamame, knoflook en uienpoeder toe aan tofu en kook 5 minuten of tot het is opgewarmd. Breng op smaak met piment, kaneel en witte wijn azijn. Snij de groenten in hapklare stukjes en snij de bieten en roer het tofu-mengsel erdoor.
Voedingswaarde per persoon
Notice: unserialize(): Error at offset 31 of 486 bytes in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 108
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 109
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 109
Over de ingrediënten van de Bieten Edamame Roerbakgerecht
Ui
In uien zitten relatief erg veel polyfenolen, meer dan in tomaten, wortels, paprika en ook meer dan in zijn directe familieleden uit de allium-categorie zoals prei en knoflook. Er zijn slechts zes groenten die meer polyfenolen bevatten. Twee daarvan zijn net als ui een allium: sjalotten en selderij. De andere vier zijn: spruitjes, peterselie, artisjokharten en broccoli. Uien bevatten zeer veel van het polyfenol quercetine.
Abrikozen
Abrikozen zijn familie van perziken en pruimen. De smaken komen dan ook redelijk overeen. Dit fruit, dat door de Grieken vroeger de âgouden eieren van de zonâ werd genoemd, is rijk aan vitamine A, vitamine C, kalium, luteïne en zeaxanthine.
Azijn
Azijn kan ook gebruikt worden bij lichamelijke klachten en ongemakken. Azijn staat bekend om zijn antischimmel en ontsmettende werking en kan daarom gebruikt worden bij allerlei kwalen, zoals: Aambeien, Acne, Blauwe plekken, Droge mond, Galbulten, Hik, Hoofdluis, Luieruitslag, Maag- en darmstoornissen, Oorproblemen, Psoriasis, Roos, Steken en beten, Transpiratiegeur, Vet haar, Wratten, Zonnebrand en Zweetvoeten.
Tofu
Op het gebied van vitaminen zitten er wel een aantal in tofu, maar deze zijn niet in dergelijke hoeveelheden dat ze een grote bijdrage hebben aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. In 100 gram tofu zit 5% van de ADH van vitamine B9. Vitamine B1, B2 en B6 zijn allen goed voor 4%. Voor mineralen ligt het wat beter voor tofu. Zo zit er 20% van het ADH aan calcium in. Voor magnesium is dit 31%, gevolgd door selenium met 14% en fosfor met 12%. Als laatste zit er voor 11% van de ADH aan koper in.
Knoflook
Aan knoflook worden allerlei gezonde eigenschappen toegedicht. Zo zou het je immuunsysteem versterken en luchtweginfecties bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat de groente een antibacteriële werking heeft en beschermt tegen kanker. Knoflook lijkt de afzetting van plaque op de vaatwanden te verminderen, maar vermindert daarnaast ook de bloedstolling. Voor het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte toont wetenschappelijk onderzoek lichte aanwijzingen.
Kaneel
Kaneel wordt al eeuwenlang gebruikt in de geneeskunde. Denk bijvoorbeeld aan de bestrijding van verkoudheid, diarree, misselijkheid, winderigheid, menstruatiepijnen en zelfs tegen koude voeten. Jazeker, ook tegen koude voeten, want kaneel verwarmt je lichaam! Kaneel is eigenlijk een algemeen toepasbaar âmedicijnâ wat je heel erg breed in kunt zetten. Je krijgt eenvoudigweg meer energie nadat je kaneel hebt gegeten.