Balsamico-geglazuurde Mosterdgroenten Met Rozijnen En Pijnboompitten
Voor voor 4 personen
Met veel Beta-caroteen, veel Vitamine C, weinig Zout en weinig Koolhydraten
Rozijnen, uien en pijnboompitten ronden de peperachtige smaak van de mosterdgroenten af.
Ingrediënten
- 2 grote trossen mosterdgroente
- 1/4 kopje rozijnen of krenten
- 1 rode ui, heel dun gesneden
- 6 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1/4 kopje pijnboompitten
- 2 eetlepels balsamico of andere gearomatiseerde azijn naar smaak
Instructies
Breng 1/2 kopje water aan de kook, voeg de groenten toe en bak op middelhoog vuur tot ze geslonken zijn. Voeg de rozijnen en rode ui toe, zet het vuur lager, dek af en kook, af en toe roerend tot de groene gaar is, ongeveer 10 minuten, voeg indien nodig meer water toe. Ondertussen, in een pan lichtjes ingewreven met olijfolie, bak knoflook tot ze zacht zijn, ongeveer 1 minuut. Roer de pijnboompitten erdoor en haal het van het vuur. Meng de groente, het knoflook / pijnboompitmengsel en de azijn. Opmerking: boerenkool, rapen of een combinatie kunnen ook worden gebruikt.
Voedingswaarde per persoon
- Calorieën 134
- Eiwit 6 g
- Koolhydraten 18 g
- Suikers 10 g
- Totaal vet 6.1 g
- Verzadigd vet 0,4 g
- Cholesterol 0 mg
- Zout 39 mg
- Vezels 5,7 g
- Beta-caroteen 8826 μg
- Vitamine C 100 mg
- Calcium 164 mg
- IJzer 2,9 mg
- Folium 266 μg
- Magnesium 72 mg
- Kalium 658 mg
- Zink 0,9 mg
- Selenium 2 μg
Over de ingrediënten van de Balsamico-geglazuurde Mosterdgroenten Met Rozijnen En Pijnboompitten
Knoflook

Aan knoflook worden allerlei gezonde eigenschappen toegedicht. Zo zou het je immuunsysteem versterken en luchtweginfecties bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat de groente een antibacteriële werking heeft en beschermt tegen kanker. Knoflook lijkt de afzetting van plaque op de vaatwanden te verminderen, maar vermindert daarnaast ook de bloedstolling. Voor het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte toont wetenschappelijk onderzoek lichte aanwijzingen.
Rozijnen

Er zitten veel goede vitamines in rozijnen zoals vitamine B. Ook bevatten ze polyfenolen, wat plantaardige componenten zijn. Beide zijn goed voor onze hart en bloedvaten. Er zit ook kalium en borium in rozijnen, deze laatste is een mineraal dat de botten verstevigd.
Pijnboompitten

Pijnboompitten bevatten redelijk wat calorieën maar die komen voornamelijk door de goede vetten, namelijk enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Dit zijn vetten die je nodig hebt voor onder andere je hart, longen en hersenen en ze verlagen de kans op hart- en vaatziekten.
Krenten

Er zitten veel goede vitamines in rozijnen zoals vitamine B. Ook bevatten ze polyfenolen, wat plantaardige componenten zijn. Beide zijn goed voor onze hart en bloedvaten. Er zit ook kalium en borium in rozijnen, deze laatste is een mineraal dat de botten verstevigd.
Mosterd

Mosterdzaad bevat de mineralen seleen, fosfor, mangaan en magnesium. Voorts is het een bron van tryptofaan, wat een essentieel aminozuur is. Er zitten zelfs omega3-vetten in. Dat zijn de gezonde vetten waarvan je helemaal niet aankomt. Mosterdzaad is juist een afslanker. Het bevordert de verbranding van vetten in het lichaam, de hydrolyse. Het kan dus geen kwaad om mosterd op je kaas te doen. Er zitten wel allerlei vitaminen in mosterd zoals vitaminen uit het B-complex en vitamine K maar de hoeveelheid is relatief weinig. Toch zorgen deze vitaminen voor de algehele gezondheidsbevorderende werking van mosterd.
Ui

In uien zitten relatief erg veel polyfenolen, meer dan in tomaten, wortels, paprika en ook meer dan in zijn directe familieleden uit de allium-categorie zoals prei en knoflook. Er zijn slechts zes groenten die meer polyfenolen bevatten. Twee daarvan zijn net als ui een allium: sjalotten en selderij. De andere vier zijn: spruitjes, peterselie, artisjokharten en broccoli. Uien bevatten zeer veel van het polyfenol quercetine.