Balsamico Portobello En Aubergines
Voor voor 4 personen
Met veel Selenium, veel Kalium, weinig Zout en weinig Verzadigd vet
Eenvoudig en elegant, deze gelaagde portobello-champignons, aubergine en tomaten vormen een perfect zomerdiner.
Ingrediënten
- 4 portobello-champignons
- 1/4 kop Balsamico-azijn
- 1 middelgrote aubergine, in plakjes van 1/3 cm dik
- 1/4 kop verse basilicumblaadjes
- 1 tomaat, gesneden in 1/2 cm dikke plakjes
- 1/2 theelepel droge oregano
- 1/4 theelepel zwarte peper
- 1 1/2 kopjes pasta met laag zoutgehalte
- 1/4 kopje pijnboompitten, geroosterd en gehakt
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden C. Marineer paddestoelen in balsamico-azijn gedurende 10 minuten. Verwijderen uit marinade. Op een met bakpapier bekleedde of licht geoliede bakplaat, maak laagjes in 4 stapels: champignons, aubergine, basilicumbladeren en tomaat. Breng op smaak met oregano en zwarte peper. Bak gedurende 30 minuten of totdat de champignons en aubergine zacht zijn. In een kleine steelpan pasta-saus verwarmen. Serveer met saus en gehakte pijnboompitten.
Voedingswaarde per persoon
Notice: unserialize(): Error at offset 32 of 535 bytes in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 108
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 109
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 109
Over de ingrediënten van de Balsamico Portobello En Aubergines
Balsamico
Balsamico azijn bevat polyfenolen, die zijn krachtige antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen externe en interne schadelijke factoren die onze cellen en weefsels kunnen beschadigen. Wanneer het oxideringsproces in het menselijk lichaam, induceert de vorming van vrije radicalen die kunnen veranderen of vernietigen celmembranen en leiden tot vroegtijdige veroudering, DNA mutatie, aderverkalking, of kanker. Polyfenolen in balsamicoazijn kunnen deze vrije radicalen te vernietigen en helpt ons lichaam bij het bestrijden hart-en vaatziekten en potentieel dodelijke ziekten, door verbetering van het immuunsysteem.
Tomaat
Tomaten bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals niacine, foliumzuur en vitamine B6. Al deze stoffen worden gelinkt aan het voorkomen van hart- en vaatziektes. Eén studie stelde vast dat bij vrouwen die zeven tot tien porties tomaten per week aten het risico op hartziekten tot 30 procent lager lag dan bij vrouwen die slechts één tot twee keer per week tomaten op het menu zetten. De resultaten waren zelfs nog beter als de vrouwen de tomaten combineerden met een plantaardige olie.
Azijn
Azijn kan ook gebruikt worden bij lichamelijke klachten en ongemakken. Azijn staat bekend om zijn antischimmel en ontsmettende werking en kan daarom gebruikt worden bij allerlei kwalen, zoals: Aambeien, Acne, Blauwe plekken, Droge mond, Galbulten, Hik, Hoofdluis, Luieruitslag, Maag- en darmstoornissen, Oorproblemen, Psoriasis, Roos, Steken en beten, Transpiratiegeur, Vet haar, Wratten, Zonnebrand en Zweetvoeten.
Oregano
Oregano was eigenlijk een exclusief geneeskruid maar tegenwoordig wordt het vooral als keukenkruid gebruikt. Van de blaadjes werd een sterke thee gezet die men dronk als hoestdrank. Het helpt ook tegen kiespijn, Voorts is het een laxerend middel. Het stimuleert de spijsvertering in het algemeen en het verdrijft misselijkheid. In Mexico is zeer recent een onderzoek gedaan naar oregano als geneesmiddel tegen infectie met de parasiet Giardia lamblia. Hieruit bleek dat oregano meer effectief was tegen deze parasiet dan het meestal voorgeschreven geneesmiddel tinidazol.
Basilicum
Basilicum is onder andere goed bij verkoudheid, iets waar we waarschijnlijk allemaal een dezer dagen tegenaan gaan lopen. Ook schijnt basilicum een ontspannende werking te hebben; in tijden van stress zou het je moeten helpen kalmeren.Â
Champignons
De witte champignons, die het meest gegeten worden (die in die blauwe bakjes) zijn ook heel gezond. Het is niet voor niets een supergroente want ze bevatten 12 keer meer antioxidanten dan andere groenten. Bovendien bevatten deze champignons de stof: L-ergotioneine, waarmee beschadigde cellen kunnen worden hersteld. Last but not least is vastgesteld dat âgewoneâ champignons ook nog eens het risico op borstkanker kan verkleinen. Champignons zitten vol mineralen als kalium, fosfor, koper, vezels, vitaminen als vit B2. B3, foliumzuur(B11) en selenium. Zijn een bron van ergosterol dat een voorloper is van vitamine D. verder zijn ze vet/cholesterolvrij en zoutarm.