Aziatische Sla Wraps
Voor voor 4 personen
Met veel Beta-caroteen, veel Vitamine C, weinig Verzadigd vet en weinig Koolhydraten
Ingrediënten
- 1 kopje walnoten
- 3 medjool dadels, ontpit
- 1 theelepel zoutarme soyasaus
- 1 eetlepel verse gember, geraspt
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 theelepel sesamzaadjes
- 1 eetlepel Siracha Sauce
- 2 eetlepels water
- 2 kopjes champignons, fijn gesneden
- 1/2 grote ui, fijn gesneden
- 1 grote rode paprika, in dunne plakjes gesneden
- 2 grote wortels, versnipperd
- 2 groene uien, in plakjes gesneden
- 6-8 romaine slabladeren
Instructies
Week walnoten en dadels 10 minuten in heet water en laat ze uitlekken. Gebruik een keukenmachine om uien en champignons te hakken tot een zeer fijne blokjes. sauteer de ui en champignons in een antikleefpan op middelhoog vuur tot ze gaar zijn. Met behulp van een keukenmachine mixt u de uitgelekte walnoten en dadels tot een gehakt, maar niet papperig. Voeg zoutarme soyasaus, gember, knoflook, sesamzaadjes, Sriracha-saus en water toe, schraap langs de zijkanten en onderkant om ervoor te zorgen dat alles gemengd is. Probeer niet te veel te verwerken tot een puree. Voeg het walnootmengsel toe aan de pan met champignons en uien, mix en verwarm tot ze net warm zijn. Lepel het walnoot "vlees" in de slablaadjes en bedek met overgebleven verse groenten en besprenkel met extra sesamzaadjes.
Voedingswaarde per persoon
Notice: unserialize(): Error at offset 32 of 478 bytes in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 108
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 109
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 109
Over de ingrediënten van de Aziatische Sla Wraps
Sesamzaadjes
Er zit oliezuur in sesamzaad. Dat werkt bloeddrukverlagend. Het helpt ook meer om de goede cholesterol in het lichaam sterker te maken en de slechte cholesterol te elimineren. De onverzadigde vetzuren waartoe oliezuur behoort helpen hart- en vaatziekten te voorkomen. Verder bevat sesamzaad veel van het essentiële aminozuur tryptofaan. Dit is een stof die onder meer kankerbestrijdende eigenschappen heeft, is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast werken de antioxidanten van sesamzaad ook tegen kanker. 100 Gram sesamzaad bevat meer tryptofaan dan de dagelijkse behoefte van het lichaam.Â
Ui
In uien zitten relatief erg veel polyfenolen, meer dan in tomaten, wortels, paprika en ook meer dan in zijn directe familieleden uit de allium-categorie zoals prei en knoflook. Er zijn slechts zes groenten die meer polyfenolen bevatten. Twee daarvan zijn net als ui een allium: sjalotten en selderij. De andere vier zijn: spruitjes, peterselie, artisjokharten en broccoli. Uien bevatten zeer veel van het polyfenol quercetine.
Gember
Er wordt veel beweerd over gember. Van het verlichten van menstruatiepijn tot het idee dat het kan helpen bij de behandeling van kanker, diabetes of reuma: gember zou verschillende effecten op de gezondheid hebben. Dit zou onder andere komen door stoffen in gember met een anti-oxidatieve of ontstekingsremmende werking.
Walnoten
In vergelijking met andere noten hebben walnoten de meeste antioxidanten. Deze kunnen cellen in het menselijk lichaam beschermen tegen vrije radicalen. In walnoten zitten veel vetten, maar dat zijn vooral gezonde onverzadigde vetten. Deze helpen het cholesterolniveau in het bloed te verlagen en verminderen daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Heb je regelmatig last van obstipatie? Walnoten kunnen daar bij helpen. Door de vezelrijke walnoot dagelijks aan je dieet toe te voegen, zal je stoelgang verbeteren. Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat dagelijks een handje walnoten eten ook helpt tegen stress en een hoge bloeddruk. Proefpersonen die een dieet volgden met walnoten op het menu bleken beter op stress te reageren.
Champignons
De witte champignons, die het meest gegeten worden (die in die blauwe bakjes) zijn ook heel gezond. Het is niet voor niets een supergroente want ze bevatten 12 keer meer antioxidanten dan andere groenten. Bovendien bevatten deze champignons de stof: L-ergotioneine, waarmee beschadigde cellen kunnen worden hersteld. Last but not least is vastgesteld dat âgewoneâ champignons ook nog eens het risico op borstkanker kan verkleinen. Champignons zitten vol mineralen als kalium, fosfor, koper, vezels, vitaminen als vit B2. B3, foliumzuur(B11) en selenium. Zijn een bron van ergosterol dat een voorloper is van vitamine D. verder zijn ze vet/cholesterolvrij en zoutarm.
Knoflook
Aan knoflook worden allerlei gezonde eigenschappen toegedicht. Zo zou het je immuunsysteem versterken en luchtweginfecties bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat de groente een antibacteriële werking heeft en beschermt tegen kanker. Knoflook lijkt de afzetting van plaque op de vaatwanden te verminderen, maar vermindert daarnaast ook de bloedstolling. Voor het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte toont wetenschappelijk onderzoek lichte aanwijzingen.