Aziatische Gember Limoen Noodles
Voor voor 4 personen
Met veel Kalium, veel Magnesium, weinig Zout en weinig Koolhydraten
Ingrediënten
- Voor de saus:
- 1 1/2 kopjes water
- 7 vaste dadels en 3 1/2 Medjool dadels, ontpit
- 1/3 kopje natuurlijke, ongezouten pindakaas
- 1 theelepel gemalen gember
- 1 kleine teentje knoflook
- 1 eetlepel vers limoensap
- 1 theelepel rood kerriepoeder
- 1/2 theelepel chilipoeder
- 1/2 theelepel gemalen komijn
- Voor de noedels:
- 4 grote courgettes, gesneden in noedels met behulp van een spiralizer of een dunschiller
- 1 grote wortel, in noedels gesneden met behulp van een spiralizer of een dunschiller
- 2 eetlepels verse koriander, gehakt
- 2 groene uien, in plakjes gesneden
Instructies
Mix het water en de dadels in een krachtige blender en voeg dan de pindakaas, gember, knoflook, limoensap, rode kerriepoeder, chilipoeder en gemalen komijn toe en mix tot een gladde en romige massa. Verwarm 1 kopje van de saus in een grote koekenpan, voeg de courgette en wortel toe en kook 2 minuten of tot de courgette zachter begint te te worden. Voeg zo nodig extra saus toe om de gewenste consistentie te bereiken. Roer de koriander en groene uien erdoor. Opmerking: je kunt ook de kookstap overslaan en de courgette en wortelnoedels gewoon met de gewenste hoeveelheid saus en de koriander en groene uien mengen.
Voedingswaarde per persoon
Notice: unserialize(): Error at offset 32 of 541 bytes in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 108
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 109
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 109
Over de ingrediënten van de Aziatische Gember Limoen Noodles
Komijn
4 Gram komijn is genoeg voor 15% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) voor ijzer. Het ijzer in komijn is een stof die in hemoglobine voorkomt. Door hemoglobine wordt zuurstof via het bloed getransporteerd. Omdat er door ijzerinname meer zuurstofmoleculen door de bloedbaan kunnen stromen verhoogt inname van extra ijzer de algemene levensvitaliteit en het voorkomt bloedarmoede. Behalve ijzer zitten er nog andere mineralen in komijn. Het bevat mangaan(7%ADH), magnesium(3.8%ADH) en calcium(3.9%ADH). Al met al is het een voedzame stof.
Knoflook
Aan knoflook worden allerlei gezonde eigenschappen toegedicht. Zo zou het je immuunsysteem versterken en luchtweginfecties bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat de groente een antibacteriële werking heeft en beschermt tegen kanker. Knoflook lijkt de afzetting van plaque op de vaatwanden te verminderen, maar vermindert daarnaast ook de bloedstolling. Voor het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte toont wetenschappelijk onderzoek lichte aanwijzingen.
Kerriepoeder
Het geheim van kerrie schuilt âm in het stofje curcumine. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat dit stofje uit de geelwortel, oftewel kurkuma, kankercellen kan aanvallen en zelfs kan doden. Ook schijnt het een van de krachtigste antioxidanten te zijn. Van deze stofjes is bekend dat ze onze cellen beschermen tegen beschadiging.
Gember
Er wordt veel beweerd over gember. Van het verlichten van menstruatiepijn tot het idee dat het kan helpen bij de behandeling van kanker, diabetes of reuma: gember zou verschillende effecten op de gezondheid hebben. Dit zou onder andere komen door stoffen in gember met een anti-oxidatieve of ontstekingsremmende werking.
Limoen
Het is niet alleen vitamine C wat goed helpt tegen ziekten en de gezondheid bevordert, ook limonine, een fytonutriënt, genaamd limonine, in de limoen draagt daar flink toe bij. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat deze sterke fytostof werkt om verschillende kankersoorten te bestrijden. Longkanker, huidkanker, mondkanker, borstkanker, maagkanker en darmkanker worden bestreden door de limonine.
Pindakaas
Normaal gesproken bevat pindakaas bijna 45% vetten. Dit kan per soort enigszins verschillen, maar dat er vetten in zitten is wel duidelijk. Dit kun je verdelen in 80% onverzadigde vetzuren (dus gezonde vetten) en 20% verzadigde vetzuren. In principe zijn deze laatste vetzuren niet erg gezond, maar gezien de verhouding met de gezonde vetten, hoeft dit geen probleem te zijn.