Aziatisch Kool Gerecht
Voor voor 1 persoon
Met veel Beta-caroteen, veel Foliumzuur, weinig Verzadigd vet en weinig Totaal vet
Ingrediënten
- 1 1/2 eetlepels sesamzaadjes
- 1 kopje baby wortelen
- 1 kleine kop Chinese kool, versnipperd
- 1 kleine ui, in plakjes gesneden
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 kop sugar snaps
- een paar druppels sojasaus
Instructies
Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan op een middelhoog vuur tot ze bruin zijn en leg ze apart. Voeg in dezelfde koekenpan wortels toe en wat water om de wortels grotendeels te bedekken, laat sudderen tot ze bijna zacht zijn. Voeg kool, ui en knoflook toe en kook zonder deksel, af en toe roeren, tot kool zacht is en het water grotendeels is afgekookt. Voeg sugar snaps toe en bedek opnieuw tot die zacht zijn. Om te serveren besprenkel je warme groenten met sesamzaadjes en met een paar druppels sojasaus.
Voedingswaarde per persoon
Notice: unserialize(): Error at offset 32 of 484 bytes in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 108
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 109
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/comsgmge/voedzaamvegan.nl/post.php on line 109
Over de ingrediënten van de Aziatisch Kool Gerecht
Ui
In uien zitten relatief erg veel polyfenolen, meer dan in tomaten, wortels, paprika en ook meer dan in zijn directe familieleden uit de allium-categorie zoals prei en knoflook. Er zijn slechts zes groenten die meer polyfenolen bevatten. Twee daarvan zijn net als ui een allium: sjalotten en selderij. De andere vier zijn: spruitjes, peterselie, artisjokharten en broccoli. Uien bevatten zeer veel van het polyfenol quercetine.
Wortel
Betacaroteen is een pro-vitamine A, dat wil zeggen dat betacaroteen het lichaam helpt bij het omzetten van vitamine A. dus zonder betacaroteen heeft het lichaam weinig aan vitamine A. Daarbij is uit onderzoek gebleken dat betacaroteen een goede antioxidant is en je helpt in het bestrijden van vrije radicalen.
Sesamzaadjes
Er zit oliezuur in sesamzaad. Dat werkt bloeddrukverlagend. Het helpt ook meer om de goede cholesterol in het lichaam sterker te maken en de slechte cholesterol te elimineren. De onverzadigde vetzuren waartoe oliezuur behoort helpen hart- en vaatziekten te voorkomen. Verder bevat sesamzaad veel van het essentiële aminozuur tryptofaan. Dit is een stof die onder meer kankerbestrijdende eigenschappen heeft, is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast werken de antioxidanten van sesamzaad ook tegen kanker. 100 Gram sesamzaad bevat meer tryptofaan dan de dagelijkse behoefte van het lichaam.Â
Knoflook
Aan knoflook worden allerlei gezonde eigenschappen toegedicht. Zo zou het je immuunsysteem versterken en luchtweginfecties bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat de groente een antibacteriële werking heeft en beschermt tegen kanker. Knoflook lijkt de afzetting van plaque op de vaatwanden te verminderen, maar vermindert daarnaast ook de bloedstolling. Voor het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte toont wetenschappelijk onderzoek lichte aanwijzingen.
Sojasaus
Uit onderzoek blijkt nu dat natuurlijk gebrouwen sojasaus in de keuken een goed vervangmiddel voor zout kan zijn, zonder de smaak aan te tasten. Door het gebruik van sojasaus is het mogelijk om het zoutgehalte tot 50 procent te verminderen.
Kool
Vrijwel alle koolsoorten zijn rijk aan vitamines en mineralen. De soort en hoeveelheid vitamines en mineralen wisselt per koolsoort. Zo bevat rode kool veel vitamine A, B en vooral C, maar ook ijzer en calcium. En is boerenkool rijk aan vitamine A, B2, B6, C, foliumzuur en calcium. In savooiekool zit veel kalium, beta-caroteen en foliumzuur. Allemaal stoffen die je elke dag nodig hebt en die de kans dat je ziek wordt helpen verkleinen.