Aubergine Roll Ups
Voor voor 6 personen
Met veel Beta-caroteen, veel Vezels, weinig Totaal vet en weinig Calorieën
Eenvoudig te maken en altijd een hit, deze gebakken auberginerolletjes zullen snel opgegeten zijn dus misschien wil je het recept verdubbelen!
Ingrediënten
- 2 grote aubergines, geschild en in de lengte gesneden 1/4 cm dik
- 2-3 eetlepels water
- 2 middelgrote rode paprika's, zonder zaad en grof gesneden
- 1 middelgrote ui, grof gesneden
- 1 kopje gehakte wortels
- 1/2 kop gehakte selderij
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 80 gram babyspinazie
- 1 soeplepel groentebouillon of een andere zoutvrije kruidenmix, aangepast aan de smaak
- 2 kopjes saus met laag zoutgehalte, verdeeld
- 100 gram zuivelvrije mozzarella-type kaas
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een niet-klevende bakpan licht in. Leg de aubergine in een enkele laag in de pan. Bak ongeveer 20 minuten of totdat de aubergine flexibel genoeg is om gemakkelijk op te rollen. Zet opzij. Verwarm 2 eetlepels water in een grote pan, voeg de paprika, ui, wortels, selderij en knoflook toe; bak tot het zacht is, voeg meer water toe als dat nodig is. Voeg de spinazie en groentebouillon toe en kook totdat spinazie geslonken is. Doe ze in een mengkom. Meng 2 tot 3 eetlepels pastasaus en de geraspte "kaas". Verspreid ongeveer 1/4 kop van de pastasaus op de bodem van een bakblik. Doe een deel van het groentenmengsel op elk plakje aubergine, rol het op en doe het in een pan. Giet de overgebleven saus over de auberginerolletjes. Bak gedurende 20-30 minuten, tot ze erdoor verhit zijn.
Voedingswaarde per persoon
- Calorieën 171
- Eiwit 8 g
- Koolhydraten 27 g
- Totaal vet 5,1 g
- Verzadigd vet 0.8 g
- Cholesterol 3,1 mg
- Zout 151 mg
- Vezels 10.4 g
- Beta-caroteen 4932 μg
- Vitamine C 71 mg
- Calcium 171 mg
- IJzer 2,7 mg
- Folium 161 μg
- Magnesium 87 mg
- Zink 1,2 mg
- Selenium 3,8 μg
Over de ingrediënten van de Aubergine Roll Ups
Aubergines

Aubergines zijn gezond. Ze behoren niet tot de allergezondste groenten maar zijn redelijk gezond. Er zitten wel opvallend veel vezels in. Deze helpen de voedingsnutriënten beter te verteren. Het eten van aubergines zorgt er dus voor dat alle andere voedingstoffen beter worden opgenomen in het bloed. Daarom is de dieppaarse groente met de gladde schil een waardevolle toevoeging op je bord. In 100 gram aubergine zit 14% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan vezels.
Ui

In uien zitten relatief erg veel polyfenolen, meer dan in tomaten, wortels, paprika en ook meer dan in zijn directe familieleden uit de allium-categorie zoals prei en knoflook. Er zijn slechts zes groenten die meer polyfenolen bevatten. Twee daarvan zijn net als ui een allium: sjalotten en selderij. De andere vier zijn: spruitjes, peterselie, artisjokharten en broccoli. Uien bevatten zeer veel van het polyfenol quercetine.
Selderij

Selderij lijkt een simpele groente maar bevat verrassend veel genezingskracht. Het kan helpen bij het afvallen, het bevat mineralen die rustgevend werken en het kan zelfs helpen ontstekingen tegen te gaan.
Knoflook

Aan knoflook worden allerlei gezonde eigenschappen toegedicht. Zo zou het je immuunsysteem versterken en luchtweginfecties bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat de groente een antibacteriële werking heeft en beschermt tegen kanker. Knoflook lijkt de afzetting van plaque op de vaatwanden te verminderen, maar vermindert daarnaast ook de bloedstolling. Voor het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte toont wetenschappelijk onderzoek lichte aanwijzingen.
Wortel

Betacaroteen is een pro-vitamine A, dat wil zeggen dat betacaroteen het lichaam helpt bij het omzetten van vitamine A. dus zonder betacaroteen heeft het lichaam weinig aan vitamine A. Daarbij is uit onderzoek gebleken dat betacaroteen een goede antioxidant is en je helpt in het bestrijden van vrije radicalen.
Paprika

Paprika is een groente en is daarom goed voor je gezondheid. Net als andere groentesoorten bevat paprika veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Rode paprika bevat 2 maal zoveel vitamine C als groene paprika. Ook is de rode wat zoeter.