Asperges Met Sinaasappel Dressing En Walnoten
Voor voor 4 personen
Met veel IJzer, veel Folaat, weinig Zout en weinig Totaal vet
Een sinaasappelsaus vult de verse asperges aan en voegt een subtiele zoetheid toe.
Ingrediënten
- 2 pond asperges
- 1/2 theelepel vers geraspte organische sinaasappelschil
- 1 sinaasappel, juiced
- 4 theelepels vers citroensap
- 4 eetlepels groentesap, laag zoutgehalte
- 1/2 eetlepel groentebouillon
- 2 theelepels dadel suiker
- 1/4 theelepeltje arrowroot poeder
- 1/2 sinaasappel, geschild en fijngehakt
- 2 eetlepels walnoten, fijngehakt
Instructies
Breek houtachtige uiteinden van asperges af. Stoom asperges tot ze knapperig zijn, ongeveer 5 minuten. Ondertussen, op een laag vuur, klop je de resterende ingrediënten, behalve sinaasappel en noten, tot het een beetje verdikt. Giet de asperges goed af in een vergiet. Leg de hete asperges op de borden. Schep de sinaasappel over de asperges en besprenkel met geraspte sinaasappel en noten.
Voedingswaarde per persoon
- Calorieën 99
- Eiwit 6 g
- Koolhydraten 19 g
- Totaal vet 1,8 g
- Verzadigd vet 0,2 g
- Cholesterol 0 mg
- Zout 18 mg
- Vezels 6.5 g
- Beta-caroteen 1186 μg
- Vitamine C 47 mg
- Calcium 88 mg
- IJzer 5,2 mg
- Folaat 140 μg
- Magnesium 45 mg
- Zink 1,4 mg
- Selenium 5,7 μg
Over de ingrediënten van de Asperges Met Sinaasappel Dressing En Walnoten
Asperges

Asperges bevatten veel vitame K, vitamine C, vitamine B1, B2, vitamine E en foliumzuur (vitamine B11). Daarmee zijn asperges gezond voor het hele lijf. Van celdeling tot het immuunsysteem, van bloedstolling tot huid en van haar tot botten asperges zorgen overal voor.
Ui

In uien zitten relatief erg veel polyfenolen, meer dan in tomaten, wortels, paprika en ook meer dan in zijn directe familieleden uit de allium-categorie zoals prei en knoflook. Er zijn slechts zes groenten die meer polyfenolen bevatten. Twee daarvan zijn net als ui een allium: sjalotten en selderij. De andere vier zijn: spruitjes, peterselie, artisjokharten en broccoli. Uien bevatten zeer veel van het polyfenol quercetine.
Sinaasappel

De vezels in sinaasappelen kunnen het cholesterolgehalte verlagen, doordat deze het overtollige cholesterol opruimen. Dit blijkt uit een onderzoek uit 2010. In dit onderzoek ervaarden testpersonen met een hoog cholesterolgehalte een afname van slecht cholesterol (LDL-cholesterol) nadat zij gedurende 60 dagen sinaasappelsap dronken [3,9].
Appel

In Nederland zijn appels de derde bron voor de bevolking om flavonoïdenbinnen te krijgen. De appel is goed als je wilt afvallen, de appel werkt bloeddruk verlagend en kan zelfs de kans op kanker verminderen daarbij heeft het ook nog andere voordelen.