"romige" Cime Di Rapa
Voor voor 6 personen
Met veel Beta-caroteen, veel Calcium, weinig Totaal vet en weinig Calorieën
De gepureerde bloemkool voegt romigheid toe aan deze krachtige verzameling groenten, paddenstoelen en spinazie.
Ingrediënten
- 1 pak ingevroren rapen
- 1 pak bevroren groene kool
- 1 bloemkool, in grote stukken gesneden
- 1 pak bevroren spinazie
- 300 gram champignons
- 1/2 theelepel geplette rode paprika
- 3 eetlepels groentebouillon of andere zoutloos kruiden aangepast naar smaak
- 1/2 theelepel komijn
Instructies
Kook ingevroren rapen en boerenkool volgens de verpakkingsrichtlijnen. Stoom de bloemkool met spinazie. Plaats vervolgens in een blender en pureer. Sauteer champignons gaar. Meng gekookte rapen en boerenkool met gebakken champignons en smaakmakers. Voeg meer kruiden naar smaak toe. Voeg de gepureerde bloemkool toe aan de gekookte groenten.
Voedingswaarde per persoon
- Calorieën 90
- Eiwit 9 g
- Koolhydraten 16 g
- Totaal vet 1,3 g
- Verzadigd vet 0,2 g
- Cholesterol 0 mg
- Zout 103 mg
- Vezels 7.3 g
- Beta-caroteen 5962 μg
- Vitamine C 85 mg
- Calcium 252 mg
- IJzer 3,4 mg
- Folaat 217 μg
- Magnesium 90 mg
- Zink 1,1 mg
- Selenium 9.2 μg
Over de ingrediënten van de "romige" Cime Di Rapa
Kool

Vrijwel alle koolsoorten zijn rijk aan vitamines en mineralen. De soort en hoeveelheid vitamines en mineralen wisselt per koolsoort. Zo bevat rode kool veel vitamine A, B en vooral C, maar ook ijzer en calcium. En is boerenkool rijk aan vitamine A, B2, B6, C, foliumzuur en calcium. In savooiekool zit veel kalium, beta-caroteen en foliumzuur. Allemaal stoffen die je elke dag nodig hebt en die de kans dat je ziek wordt helpen verkleinen.
Champignons

De witte champignons, die het meest gegeten worden (die in die blauwe bakjes) zijn ook heel gezond. Het is niet voor niets een supergroente want ze bevatten 12 keer meer antioxidanten dan andere groenten. Bovendien bevatten deze champignons de stof: L-ergotioneine, waarmee beschadigde cellen kunnen worden hersteld. Last but not least is vastgesteld dat gewone champignons ook nog eens het risico op borstkanker kan verkleinen. Champignons zitten vol mineralen als kalium, fosfor, koper, vezels, vitaminen als vit B2. B3, foliumzuur(B11) en selenium. Zijn een bron van ergosterol dat een voorloper is van vitamine D. verder zijn ze vet/cholesterolvrij en zoutarm.
Paprika

Paprika is een groente en is daarom goed voor je gezondheid. Net als andere groentesoorten bevat paprika veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Rode paprika bevat 2 maal zoveel vitamine C als groene paprika. Ook is de rode wat zoeter.
Spinazie

Spinazie barst van de gezonde vitaminen en mineralen. 180 Gram gekookte spinazie bevat maar liefst 1110% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan vitamine K. Het kan geen kwaad om veel meer dan de ADH te eten. Het is eerder een ondergrens, een grens waarvan geadviseerd wordt het dagelijks op zijn minst te eten. Verder zit er 377% aan vitamine A in. Van deze vitamine is het vrij moeilijk om een tekort op te lopen aangezien het in veel verse groente en fruit zit. Er zit ook 65% van de ADH aan foliumzuur(B11) in. Dat is vooral interessant voor zwangere vrouwen maar iedereen heeft het nodig.
Bloemkool

Een bloemkool bevat veel voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en fytonutriënten, dit zijn stoffen die in plantaardig voedsel zitten die goed zijn voor je gezondheid. Door de grote hoeveelheid Calcium en Vitamine C die bloemkool bevat, is slechts 125 gram van de groente al genoeg voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine C. Verder is het een groente die het hoogste percentage Calcium bevat en stoffen die helpen deze stof in je lichaam op te nemen. Hierdoor is bloemkool erg goed voor je botten. Deze Calcium zit in de groene bladeren van een bloemkool en zijn dus zonde om weg te gooien.